Annonce

En portør skubber en seng på et hospital

Portør og vordende far: Godt med øremærket barsel fra EU til fædre

Portør Niklas Østerberg bifalder, at alle nybagte fædre i EU sikres ret til mere tid med deres nyfødte barn.

Annonce

Portør Niklas Østerberg skal have to ugers fædreorlov umiddelbart efter fødslen af hans første barn plus to ugers ferie - og senere skal han have mindst en måned. Jørgen True

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Niklas Østerberg spidsede ører, da han fredag morgen hørte, at EU nu vil øremærke to måneders barsel til alle nybagte fædre. Det emne har lige nu hans opmærksomhed, for om mindre en måned bliver den 29-årige portør på Bispebjerg Hospital far for første gang. 
 
“Det lyder som en god idé. Det betyder jo, at faderen og det nyfødte barn lærer hinanden bedre at kende og bliver mere trygge ved hinanden,” siger Niklas Østerberg, der bor i København med sin kæreste.
 

FOA: God beslutning

Det såkaldte orlovsdirektiv fastslår også, at alle fædre skal have ret til ti dages orlov umiddelbart efter barnets fødsel, og så skal familier i hele Europa blandt andet også have adgang til omsorgsorlov.
 
De præcise virkninger af beslutningen kendes endnu ikke, men beslutningen betyder, at Danmark kommer til at indføre øremærket barsel til fædre, selv om ideen skiller vandene herhjemme. 
 
For eksempel er regeringen, Socialdemokratiet og arbejdsgiverne imod tanken, mens flere andre – heriblandt FOA – støtter den øremærkede barsel til fædre.
 
”Det er godt, hvis fædrene i højere grad får del i barslen. FOA mener, at det kan være med til at løse nogle af de udfordringer, som medlemmerne har i forhold til lavtløns- og ligelønsproblematikkerne. Og så er det positivt for både fædrene og børnene, hvis de kommer til at være mere sammen,” siger forbundssekretær Joan Prahl.
 

FOA: Danmark burde være foregangsland

Samtidig ærgrer hun sig over, at EU kom før Danmark med øremærket barsel til fædre via lovgivning.
 
“Det ville være klædeligt, hvis vi kunne være et foregangsland også på dette område,” siger Joan Prahl – og bemærker, at FOA er gået forrest, når det gælder det offentlige område.
 
Her er faren faktisk sikret øremærket barsel i godt to måneder gennem de kollektive aftaler, som altså minder om EU's beslutning.
 

Vil ikke overlappe

Niklas Østerberg og hans kæreste Julie har endnu ikke i detaljer aftalt, hvordan de fordeler deres barselsorlov. Det ligger dog fast, at han tager to ugers fædreorlov – og desuden to ugers ferie – umiddelbart efter fødslen. Og senere på året tager han yderligere mindst en måneds orlov, når Julies barsel er slut.
 
“Lige nu er jeg ved at sætte mig ind i reglerne, som kan virke lidt tekniske og svære. Det vigtige for os er, at vi ikke overlapper hinanden, når jeg holder den lange orlov. Vi skal bruge vores barsel til på skift at passe pigen,” siger Niklas Østerberg.

- På sådan en mandearbejdsplads; hvad siger de andre portører til, at du gerne vil holde barsel?

“De synes alle sammen, at det er helt fint. Og jeg er jo ikke slet ikke den eneste. En af kollegerne har lige holdt en længere barselsorlov.” 
 
Det vil tage mindst tre år at indføre EU's nye barselsregler i de enkelte medlemslande. 

Far på barsel

Indenfor det offentlige område kan du som nybagt far i dag holde to ugers orlov inden for de første 14 uger efter barnets fødsel, såkaldt fædreorlov, med sædvanlig løn i to sammenhængende uger, altså samtidig som moren. 
Derefter må du holde orlov med sædvanlig løn i 7 uger – og yderligere 6 uger, som dog skal deles med moderen, hvis I begge er omfattet af samme barselsaftale og for eksempel begge er ansat i en kommune eller en region. Efter barnets 14. uge kan du og moren deles om 32 ugers barselsorlov på dagpenge. Derudover er der særlige aftaler inden for enkelte overenskomstområder. 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev