Annonce

Camilla Fagerlin står i uniform

Sosu på lukningstruet plejecenter: Beboere græder og vil ikke leve længere


Odense Kommune lukker Hjallese Plejecenter, fordi et nyt friplejehjem åbner. Beboere er i krise, og enkelte påtænker selvmord, fortæller arbejdsmiljørepræsentant Camilla Fagerlin.

Annonce

Arbejdsmiljørepræsentant Camilla Fagerlin er frustreret over politikernes planer om at lukke Hjallese Plejecenter i Odense. Hun er mest bekymret for de ældre borgere, der mister deres hjem, men hun fortæller også, at det påvirker kollegerne dybt. Robert Wengler

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Beboerne skal være ude inden den 1. juli, og personalet skal se sig om efter et nyt arbejde. Sådan lyder meldingen fra Odense Kommune, som lukker Hjallese Plejecenter. Årsagen er, at et nyt friplejehjem åbner. Det betyder, at kommunen kommer til at have for mange plejehjemspladser, og det har de ikke råd til.
 
Camilla Fagerlin er social- og sundhedsassistent og arbejdsmiljørepræsentant på Hjallese Plejecenter. Hun fortæller, at situationen er forfærdelig for personalet og især for mange af beboerne, som er i krise.
 
"Stemningen er helt vildt trykket. Beboerne græder og spørger, om det ikke kan blive lavet om. Vi har to-tre beboere, der decideret påtænker selvmord. Det er fuldstændig vanvittigt og rigtig hårdt at stå i som personale," siger hun.

Hun fortæller, at både personalet og ledelsen lige nu er meget opmærksomme på netop de borgere, der er selvmordstruede, og tager ekstra hånd om dem.
 

Ansatte ligger søvnløse

Camilla og resten af personalet prøver, så vidt det er muligt, at holde fast i rutinerne og være glade. Men det er svært, fortæller hun. Kollegerne har oprettet en Messenger-gruppe, hvor de kan skrive sammen og støtte hinanden.
 
"Vi har nogle i personalegruppen, der har været ansat i 30 år, som ligger søvnløse om natten. De er dybt forurolige over, at de skal til at søge en ny stilling så sent i livet," siger hun.
 
Den samme uro ses hos beboerne. De fleste af plejecenterets beboere er opvokset i Hjallese og har boet i området hele livet.
 
"Alt det sociale, de har opbygget, bliver smadret til atomer. De er dybt frustrerede over, at det personale, de kender allerbedst, og som kender dem allerbedst, ikke er garanteret at kunne følge med," siger hun. 
Bil foran plejecenter
Plejecentrene i kommunen blev vurderet ud fra forskellige parametre for at finde ud af, hvilket der skulle lukke. Blandt andet demensvenlighed. Her blev Hjallese Plejecenter vurderet lavt, fortæller formand for Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune, Søren Windell (C).   Robert Wengler

FOA: Christiansborg bør kigge på lovgivningen

Camilla frygter, at endnu flere private plejecentre kommer til byen. Så skal de kommunale plejecentre lukke, Camilla og kollegerne må igen finde nyt arbejde, og byens ældre igen skal flytte fra hus og hjem.
 

Læs også: Fik bank med jernspyd på jobbet: Svært at opnå erstatning

Hos FOA Odense er de også ærgerlige over lukningen af Hjallese Plejecenter. Formand for FOA Odense, Nina Skov-Lauridsen, ønsker, at politikerne på Christiansborg genovervejer lovgivningen.
 
"Jeg synes, det er en dårlig lovgivning, når man kan ødelægge et godt plejecenter, hvor både borgere og personale er glade for at være, fordi en eller anden privat aktør opretter friplejeboliger i Odense," siger hun.

Fuldstændig enighed om lukning

Formand for Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune, Søren Windell (C), mener, at loven er fin. Den giver mulighed for, at de ældre kan vælge mellem private og offentlige plejecentre. Men han synes også, at det er en ærgerlig situation, kommunen står i lige nu:
 
"Det er selvfølgelig meget trist at høre, at nogle beboere ikke har lyst til at leve mere. De står også over for en stor omvæltning. Vi tager det meget alvorligt, og jeg ved, at personalet er meget opmærksomme på det, og at de hjælper borgerne igennem den svære tid," siger han.
 
En borger har oprettet en underskriftindsamling mod lukningen af Hjallese Plejecenter, men Søren Windell mener ikke, at det kommer til at ændre ved udfaldet. 
 
"Beslutningen er ikke truffet endnu. Men realistisk set er der ikke mulighed for, at den bliver ændret. Der er fuldstændig enighed om lukningen," siger han.

Ifølge Camilla Fagerlin har kommunen stillet i udsigt, at de vil hjælpe både borgere og personale med at blive omplaceret til nye plejecentre.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev