Annonce

Lone, Finn og Keld kæmper mod stress og arbejdsskader: Nu får de mere støtte


Dagplejer Lone Schjøtt er én af de cirka 1500 arbejdsmiljørepræsentanter, der tirsdag blev hyldet i Odense Congress Center. For hende er det især vigtigt at kæmpe for et sundt, fysisk arbejdsmiljø.

Annonce

For mange og forkerte løft var med til at udløse en diskusprolaps hos dagplejer Lone Schjøtt. Nu arbejder hun for at kollegaerne ikke skal ende i samme situation som hun selv. Heidi Lundsgaard

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Dagplejer Lone Schjøtt har mærket på egen krop, hvad det vil sige at døje med en alvorlig arbejdsskade.

På grund af for mange og forkerte løft udviklede hun en diskusprolaps og holder nu smerterne væk med masser af træning.

Derfor er én af hendes mærkesager som arbejdsmiljørepræsentant at sikre et sundt, fysisk arbejdsmiljø for kollegaerne.

”På en arbejdsdag har vi som dagplejere rigtig mange løft, og et barn vejer typisk omkring 10-15 kilo. Så det er vigtigt, at vi hele tiden har fokus på at undgå de dårlige løft,” siger 55-årige Lone Schjøtt til Fagbladet FOA.

FOA: Enormt vigtigt arbejde

Lone Schjøtt er én af de cirka 1.500 arbejdsmiljørepræsentanter, der tirsdag er mødt op i Odense Congress Center.

Her skød Fagbevægelsens Hovedorganisation – det tidligere LO og FTF – gang i AMR-året 2019, hvor formålet er at få bragt arbejdsmiljøet mere på dagsordenen samt at anerkende arbejdsmiljørepræsentanternes arbejde. Det forklarer forbundssekretær i FOA Jens Nielsen.

”Arbejdsmiljørepræsentanterne er nogle af arbejdspladsens nøglepersoner. De gør et enormt vigtigt stykke arbejde, og de skal mærke, at fagbevægelsen støtter dem, så vi i samarbejde kan løfte arbejdsmiljøet ude på arbejdspladserne,” siger Jens Nielsen til Fagbladet FOA.

Blandt andet vil FOAs afdelinger i løbet af det kommende år sætte gang i forskellige aktiviteter, som skal bakke op om arbejdsmiljørepræsentanternes arbejde.

Psykisk arbejdsmiljø udfordrer

Fagbladet FOA har tidligere fortalt, hvordan psykiske arbejdsmiljøproblemer fylder mere og mere. Blandt FOAs arbejdsmiljørepræsentanter svarer 32 procent, at de ofte eller altid har sager med det psykiske arbejdsmiljø. Det tal er kun 16 procent, når det handler om det fysiske miljø.

Læs også: Psykisk arbejdsmiljø udfordrer mest i FOA-faggrupperne

Det billede går igen blandt de af FOAs arbejdsmiljørepræsentanter, som Fagbladet FOA har snakket med.

Michelle Therp, dagplejer

Kvinde med langt, brunt hår står og grøn t-shirt står og smiler ind i kameraet med en masse mennesker i baggrunden
Især nye dagplejere kan have det svært i Struer Kommune, hvor reglerne ikke altid er nemme at gennemskue. Det problem er arbejdsmiljørepræsentant Michelle Therp i gang med at gøre noget ved. Heidi Lundsgaard

Én af Michelle Therps første opgaver som arbejdsmiljørepræsentant er at udarbejde en håndbog til nye dagplejere. Noget, som hun selv godt kunne bruge, da hun startede i job.

”Som nyansat opstår der så mange spørgsmål omkring reglerne – eksempelvis om man selv skal betale håndsprit. Som dagplejer står man ofte meget alene med de mange spørgsmål, og her kan det hjælpe at have en håndbog at læne sig op ad.”

Finn Torben Pedersen, rådhusbetjent

Mand med grøn t-shirt står og kigger ind i kameraet mens flere mennesker sidder i baggrunden
Tidligere var der masser af ros for veludført arbejde. Nu mærker rådhusbetjent Finn Torben Pedersen et stigende antal klager, hvilket påvirker arbejdsmiljøet. Heidi Lundsgaard

En nedskæring fra 12 til ni rådhusbetjente i Kolding Kommune har ifølge arbejdsmiljørepræsentant Finn Torben Pedersen været med til at skabe et utilfredsstillende psykisk arbejdsmiljø.

”Vi føler ikke, at der er tid til at udføre arbejdsopgaverne ordentligt, og det er utilfredsstillende. Tidligere modtog vi meget ros fra vores brugere på skolerne og rådhusene. Nu oplever vi flere klager, fordi vi simpelthen ikke kan nå at udføre vores opgaver godt nok.”

Lone Schjøtt, dagplejer

Kvinde med mellemlangt hår står og kigger ind i kameraet, mens en masse mennesker sidder i baggrunden
Rekruttering af nye dagplejere er et stort problem i Haderslev, hvilket påvirker hele medarbejderskaren, forklarer dagplejer Lone Schjøtt. Heidi Lundsgaard

Blandt dagplejerne i Haderslev Kommune er der ifølge arbejdsmiljørepræsentant Lone Schjøtt flere stresstilfælde i øjeblikket.

”Vi har svært ved at skaffe nye dagplejere, og de fungerende dagplejere kører derfor mere eller mindre konstant med overbelægning på i alt fem børn. Det betyder, at der ikke er plads til ferieafvikling, afspadsering eller at deltage i kurser, og det skaber stress.”

Keld Blom, social- og sundhedsassistent

Mand med grøn t-shirt og rygsæk kigger ind i kameraet
En stigende mængde opgaver til en medarbejderskare, der bliver mindre. Det er ét af hovedproblemerne på Bornholms Hospital, mener arbejdsmiljørepræsentant Keld Blom. Heidi Lundsgaard

Arbejdsmiljørepræsentant Keld Blom fra Bornholms Hospital kæmper for, at opgavemængden skal hænge sammen med ressourcerne på en anstændig måde.

”Hos os har vi hårdt ramt af nedskæringer, fusionering og fraflytning fra øen, og medarbejderne oplever, at de skal tage sig af en stigende mængde opgaver. Det er med til at skabe stress og sygefravær.”

Ulla Schaarup, social- og sundhedsassistent.

Kvinde med briller og grøn t-shirt kigger ind i kameraet
Det psykiske arbejdsmiljø er et stort fokusområde for social- og sundhedsassistent Ulla Schaarup. Heidi Lundsgaard

Arbejdsmiljørepræsentant Ulla Schaarup arbejder på et plejecenter i Herning, hvor der er problemer med rekrutteringen. Det betyder, at der bliver brugt mange vikarer og afløsere, hvilket påvirker stabiliteten på en arbejdsplads.

”Arbejdspresset er stort, og det kan mærkes på arbejdsmiljøet og sygefraværet blandt medarbejderne. Derfor er det psykiske arbejdsmiljø et stort fokusområde for mig som arbejdsmiljørepræsentant.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev