Siden 2015 har 167 ufaglærte FOA-medlemmer benyttet sig af muligheden for at tage en erhvervsuddannelse – uden at gå ned i løn.
Læs også: Serviceassistent fik uddannelse med fuld løn: Scorede flere 12-taller
Det skyldes puljen ‘Ufaglært til Faglært’, som blev aftalt ved overenskomstforhandlingerne i 2015 på det kommunale og regionale område og er blevet videreført siden da. Inden for kost- og serviceområdet har der indtil videre kun været 42 ansøgere.
Joan Prahl, forbundssekretær i FOA, håber, at det vil ændre sig i de kommende år.
“Med puljerne har vi sikret, at man får fuld løn under hele forløbet, så økonomien ikke er en barriere. Desuden er der hjælp at hente på erhvervsskolerne, hvis man har udfordringer med for eksempel at læse,” siger hun.
Kan skifte til nyt jobområde
Arbejder man med rengøring, kan det være oplagt at tage uddannelsen som serviceassistent, der giver adgang til mere alsidige jobfunktioner, siger konsulent i FOA Laura Møllebro.
Læs også: Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”
For at sætte mere skub i søgningen til den kommunale pulje har FOA, KL og 3F for nylig ansat to konsulenter, der blandt andet skal være med til at udbrede kendskabet til tilskudsmulighederne og dermed inspirere kommunerne til at uddanne flere ufaglærte medarbejdere.
Ifølge chefkonsulent i Kommunernes Landsforening Sanne Brønserud Larsen skal konsulenterne også understøtte, at kommunale arbejdspladser sætter indsatser i gang, der udvikler medarbejdernes grundlæggende kompetencer og gør dem bedre til læsning, regning og it.