Annonce

Rådhusbetjent laver omvisninger på Københavns Rådhus

Rådhusbetjent: Jeg har fået mit drømmejob


Efter tre år med låste døre genåbnede det 113 år gamle rådhusbibliotek i København for nylig for offentligheden. Rådhusbetjent Kristoffer Sahlholdt føler sig meget heldig over at have haft en finger med i restaureringen og over at have fået jobbet som rundviser.

Annonce

 “Jeg har altid været interesseret i historie, men jeg havde ikke troet, at jeg kunne være så heldig at få lov til at få et arbejde som det her,” siger den 54-årige rådhusbetjent Kristoffer Sahlholdt, som har været ansat på rådhuset i 20 år og netop fået udvidet sit visitkort med titlen som rundviser på rådhusets smukke gamle bibliotek. Jørgen True

Af Jakob Melgaard
Journalist

Annonce

Biblioteket på Københavns Rådhus er tegnet af arkitekten Martin Nyrop og åbnede i 1905. I 2015 lukkede man det for offentligheden på grund af sparehensyn. 

Siden er det blevet restaureret, og 3. september 2018 genåbnede det med 16 læsepladser for studerende og borgere. Der er åbent alle hverdage 9-16. Der er rundvisninger på rådhuset flere gange dagligt.

Læs også: Rådhusbetjente er nattevagter i Københavns kødby: Blandt ludere, lommetyve og festaber

Rådhusbetjent Kristoffer Sahlholdt elsker at fortælle om alt fra skudhullet i væggen til de gamle borgmesterskriveborde, som på hans initiativ har fået nyt liv på biblioteket.

Rådhusbetjent laver omvisninger på Københavns Rådhus
Det genåbnede rådhusbibliotek ligner et museum, men det er meningen, at det skal bruges: Der er plads til 16 studerende, som kan sidde og fordybe sig i studierne på samme tid. Der er trådløst netværk og glasplader på skrivebordene, så madpakker og drikkedunke ikke efterlader mærker. Jørgen True
Gamle bøger på Københavns Rådhus
 Må godt. Man må godt tage en bog ned fra hylden, når blot den kommer tilbage på sin plads igen.  Jørgen True
En rådhusbetjent viser et skudhul i væggen på Københavns Rådhus
"Der er nogle rigtig gode historier herinde,” siger Kristoffer Sahlholdt og peger ikke uden stolthed på et skudhul i væggen. Hullet stammer fra 9. april 1945, hvor en kugle blev skudt gennem et af bibliotekets vinduer. “Heldigt, at tyskerne ikke skød lidt længere til højre, for så havde de ramt en ægte Krøyer,” siger han med henvisning til maleriet, der blandt andre forestiller arkitekten bag rådhuset, Martin Nyrop.  Jørgen True/Grafik: FOA Medier
Rådhusbetjent laver omvisninger på Københavns Rådhus
Som noget nyt er biblioteket blevet udstyret med de gamle borgmesterskriveborde, som Martin Nyrop også har tegnet. “De er meget fine, så jeg sørgede for, at de kom herind i stedet for, at vi købte nyt. Det handler jo også om at bruge pengene rigtigt,” siger Kristoffer Sahlholdt. Jørgen True
Rådhusbetjent laver omvisninger på Københavns Rådhus
Denne aften er det medlemmer fra Gladsaxe Kommunes kunstforening, der bliver vist rundt. Jørgen True
Københavns Rådhus oppefra
Da gulvtæppet blev fjernet undervejs i restaureringen, hav - de limen ødelagt gulvet: “Så gav vi gulvlæggeren lov til at bruge nogle af Nyrops gamle, originale hylder, som vi havde til overs. Og så er de vokset med bivoks fra vores egne bybier oppe på taget,” fortæller rådhusbetjenten. Jørgen True
Livets vers på træ
Kristoffer Sahlholdt udpeger nogle fint udskårne ord for de besøgende. De er en del af digteren Ambrosius Stubs’ vers om livet, som arkitekten har ladet hugge ind i loftet. Vil man blive klog på resten, må man en tur på rådhuset ... Jørgen True

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev