Annonce

ansatte står skulder ved skulder på sygehus

FOA: Dagens massefyring på hospitaler rammer behandlingen


Fyringen af 198 hospitalsansatte vil gå ud over behandlingen af syge patienter, påpeger afdelingsformand i FOA.

Annonce

Over 345 medarbejdere stod mandag den 5. november skulder ved skulder på Køge Sygehus for at vise deres sympati med alle dem, der fyres. Privatfoto

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

I dag får ansatte i Region Sjælland svarende til 198 årsværk en fyreseddel. Derudover får 100 ansatte tilbudt at fortsætte under andre vilkår, og flere hundreder ubesatte stillinger bliver nedlagt.

I alt nedlægges der ifølge Region Sjælland stillinger svarende til 595 årsværk. Hos FOA Sjælland er afdelingsformand Sigurd Gormsen trist over udviklingen.

”Jeg synes, det er en helt forkert vej at gå. Vi mangler jo helt konkret folk ude på sygehusenhederne, så det kan ikke undgå at få en afsmittende effekt på de servicetilbud, patienterne vil få,” siger han.

Få FOA-medlemmer berørt

Ifølge Sigurd Gormsen 
er det relativt få FOA-medlemmer, der samlet set bliver ramt af fyringerne. Således fyres FOA-medlemmer svarende til 35,7 årsværk, og der nedlægges ubesatte stillinger, der skulle besættes af FOAs faggrupper, svarende til 11,87 årsværk.

Halvdelen af det fyrede personale sidder i administrative stillinger. 
Selvom det administrative personale rammes hårdest, kan fyringerne ikke undgå at få konsekvenser for behandlingen, vurderer Sigurd Gormsen. Han er derfor spændt på, hvordan politikere og ledelse i regionen konkret implementerer fyringerne.

”Forventer man, at hospitalerne skal producere det samme bare med færre hænder, eller vil man konkret forsøge at nedjustere det sundhedstilbud, som borgerne skal have,” spørger Sigurd Gormsen og fortsætter:

”Hvis det er tilfældet, hvilke konsekvenser har det så igen i en situation med frit sygehusvalg? Kan de i det hele taget få de her besparelser, hvis patienterne så tager til Glostrup i stedet for? Der må jo være nogle konsekvenser i det, for de ansatte, der bliver fyret, har jo ikke siddet på hænderne,” siger han.

Sådan håndterer du fyring

  • I Region Sjælland vil de ansatte, der bliver ramt af en fyring eller meddelelse om en væsentlig vilkårsændring, modtage en såkaldt høringsskrivelse. Her står der, at man enten påtænker at opsige dem eller at ændre ansættelsesvilkårene væsentligt. En væsentlig vilkårsændring kan fx være, at man flyttes fra dagarbejde til aften og weekendarbejde eller flyttes til et andet sygehus, langt fra det man arbejder på i dag. Vælger man at takke nej til vilkårsændringerne, bliver man opsagt. Modtager man skrivelsen, kan man få en samtale med sin leder.
  • Ønsker du at tage en samtale med din leder, anbefaler FOA, at du tager din tillidsrepræsentant med til samtalen. Derudover skal du tage kontakt til din lokalafdeling for at høre, hvad der er af muligheder, efter man er blevet opsagt
  • Er du en af de ansatte i Region Sjælland, der modtager en fyreseddel, er mulighederne for et nyt job i regionen gode. De folk, der bliver opsagt, indgår nemlig i en jobbank. Her har de fortrinsret, når der opstår ledige stillinger. Der er en personaleomsætning på mellem 1.500 og 2.000 om året, så muligheden for at få et nyt job er stor.
Kilde: Asbjørn Andersen, chefkonsulent i FOA Overenskomst

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev