Annonce

Dame kigger gennem regnvådt vindue

Tema: Stress

Stress-syge skammer sig og frygter at blive set ned på


Hvert femte FOA-medlem har været sygemeldt med stress. Af dem oplevede 47 procent det som skamfuldt at være blevet ramt af stress.

Annonce

Over halvdelen af FOAs stressramte medlemmer frygtede at blive betragtet som dårlige til deres arbejde, da de sygemeldte sig. Blandt dem, der var syge i fire måneder eller længere, gjaldt det 66 procent. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Hjertebanken, svedige håndflader og dårlig hukommelse. Det er bare få af mange symptomer på folkesygdommen stress. For hvert femte FOA-medlem har det været så voldsomt, at det har resulteret i en sygemelding. 

For omkring halvdelen af dem var sygemeldingen forbundet med skam. Samtidig frygtede 58 procent, at de ville blive betragtet som dårlige til deres arbejde, da de meldte sig syge.

Thomas Milsted, som er stressekspert og tidligere leder for Center for Stress, mener, at det er et problem, at mange vender stress indad og bebrejder sig selv, når det oftest er vilkårene, den er gal med.

"Det er almindeligt, at mange føler sig skyldige og skamfulde, når de får stress. Men at blive ramt af stress betyder ikke, at man er dårlig til sit arbejde. Det betyder, at man har taget for meget på sine skuldre, og at vilkårene har gjort, at man ikke har kunnet komme ud af det."

Stress er et fald fra et stillads

98 procent af FOAs stressramte medarbejdere svarer i undersøgelsen, at stressen var arbejdsrelateret. 68 procent svarer, at stresssygemeldingen udelukkende skyldtes arbejdet, og 30 procent svarer, at det var en blanding mellem arbejdet og privatlivet, der gjorde udfaldet.

Læs også: Lotte fik stress på job: Det var en kamp bare at få tøj på

Thomas Milsted efterlyser et andet samfundssyn på stress, som ville kunne gøre det mindre tabuiseret og lettere at tale om.

"Man kunne begynde at betragte konsekvenserne af stress som en skade, ligeså vel som man ville betragte konsekvenserne af et fald fra et stillads som en skade. Så ville folk forholde sig helt anderledes til det," siger han.

"Og i stedet for at undersøge sårbarheden hos den enkelte medarbejder, burde man undersøge sårbarheden i strukturen i stedet."

FOA: Det skal være en øjenåbner

Jens Nielsen, som er forbundssekretær i FOA, håber på, at den nye medlemsundersøgelse vil være en øjenåbner for landets politikere og arbejdspladser. 

"Vi er nødt til at tage det her dybt alvorligt. Arbejdspladserne er nødt til at se på, hvordan de kan løfte den udfordring. Det er et kollektivt ansvar, og den enkelte skal ikke gå alene med skyld og skam," siger han. 

"Det kan da ikke være meningen, at vi bygger et velfærdssamfund op, hvor stressede medarbejdere har dårlig samvittighed, lavt selvværd og ikke trives." 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev