Annonce

Rengøringsassistenthjælper beboer med at lave mad på Østergården i Rude.

Psykolog: Alle bør have viden om borgerne


Rengørings- og køkkenpersonale skal tættere på pædagogisk praksis, mener organisationspsykolog.

Annonce

Rengøringsassitent Diana Renè Larsen har mange fagligheder i spil, når hun indrager beboerne i sit arbejde på bostedet Østergården. Jørgen True

Af Sophie Holland
Journalist

Annonce

På arbejdspladser med psykisk syge borgere bør alle faggrupper – også servicepersonalet – have viden om, hvordan man arbejder socialpædagogisk. 

Det mener organisationspsykolog Jacob Thorsen, der underviser i borgerkontakt på blandt andet bosteder. 

“De ansattes funktioner er ikke ens, men de har et fælles mål. Derfor bør man lave beskrivelser af faggruppernes forskellige socialpædagogiske opgaver. Så bliver det tydeligt, at man kan være socialfaglig på mange måder og med forskellige udgangspunkter,” siger han.

Hvis en af borgerne har det bedst med at tale med rengøringsassistenten, så må vi bytte rundt på opgaverne.

Botilbudsleder, Gitte Mikkelsen.

Bytter rundt på opgaverne

Østergården, et bosted for psykisk syge i Rude ved Slagelse, er et af de steder, hvor alle faggrupper deltager i det pædagogiske arbejde.

Her har ledelsen gennem en årrække arbejdet med at nedbryde hierarkiet blandt medarbejderne, og som det første tiltag afskaffede de uniformerne. 

“Det er stadig mig, der leder, social- og sundhedsassistenten, der giver medicin, og køkkenpersonalet, der laver mad, men vores fælles fokus er borgerne. Hvis en af borgerne har det bedst med at tale med rengøringsassistenten, så må vi bytte rundt på opgaverne eller lade noget vente,” siger botilbudsleder Gitte Markussen. 

I 2008, hvor personalet var på kursus i recovery, stod Gitte Markussen fast på, at serviceteamet også skulle med på kurset, som blev tilpasset deres faglige baggrund. 

“Deres opgaver ændrede sig fra kun servicering til også pædagogisk arbejde, og derfor skulle de selvfølgelig også have undervisning i den måde at arbejde på,” siger hun. 

I dag er alle ansatte på Østergården på kurser i konflikthåndtering, etik, frigørelsesteknikker og førstehjælp.

Bag om ordet: Recovery

Recovery betyder ‘at komme sig’, og begrebet fylder meget i nutidens arbejde med psykiatri og psykisk sundhed. Recovery er ikke ensbetydende med, at borgeren eller patienten bliver rask, men derimod at vedkommende finder ny mening med livet. Den recoveryorienterede tilgang fokuserer på, at borgeren har selvbestemmelse. 
Kilde: Region Hovedstadens psykiatriske hospital

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev