Annonce

To damer peger på en tavle

Tema: Stress

Hvert femte FOA-medlem har været syg af stress


Arbejdet er den primære årsag til stresssygemeldinger blandt FOAs medlemmer. Det viser en ny undersøgelse. Omsorgsfag er særligt udsatte, mener forsker. 

Annonce

I Dalby Børnehus i Faxe Kommune har de ansatte fået 'selvstyre', hvor de er med til at bestemme arbejdstider, indkøb til stuerne og vikardækning uden lederens godkendelse. Siden den nye struktur blev indført, har ingen været sygemeldt med stress.  Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Hvert femte FOA-medlem (19 procent) har været sygemeldt med stress inden for de seneste to år, og knap hver tredje (29 procent) har været tæt på at sygemelde sig. Det viser en ny undersøgelse blandt FOAs medlemmer.

68 procent af de, der har været sygemeldt med stress, svarer, at arbejdet var den primære årsag til sygemeldingen.

Læs også: 5 gode råd: Sådan taler du åbent om stress

Ifølge Malene Friis Andersen, som er psykolog, ph.d. og forsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, er det et vilkår for mange ansatte i omsorgsfag at bruge sig selv i arbejdet. Det er meningsfuldt, men også hårdt, siger hun:

"Det kan være en årsag til stress. Selvom det ofte er arbejdsvilkårene, den er gal med, vender mange det indad og bebrejder sig selv," siger hun.

68%

svarer, at arbejdet var primær årsag til deres stresssygemelding.

30 procent svarer, at det var en blanding mellem arbejde og privatliv, og to procent svarer, at privatlivet var hovedårsagen.

Stress er et kollektivt problem

Tanja Kirkegaard, som er ph.d. og stressforsker ved Aarhus Universitet mener, at kollektive tiltag er vejen frem. 

"Mange arbejdspladser tilbyder individuelle løsninger som mindfulness og kurser i stresshåndtering. Det virker et stykke hen ad vejen, men kan ikke stå alene. Det gør, at mange ser stress som et problem, man skal løse selv," siger hun.

Læs også: Mindre kontrol og mere ansvar: Nu er der ingen stress-syge i børnehuset

Malene Friis Andersen peger på, at arbejdspladserne med ledelsen i spidsen bør vurdere, om ressourcerne imødekommer kravene.

"Hvis kravene ikke er til diskussion, bør man kigge på rammerne. Er der nok tid til oplæring, kollegial sparring og basal personaleledelse?" siger hun.

Fagbladet FOA har forsøgt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening, men de har ikke ønsket at deltage.

Om stress

44 procent af FOAs stressramte medlemmer svarer, at de er helt eller delvist enige i, at deres leder helst ville undgå at tale om, at de var ramt af stress, viser medlemsundersøgelsen.

På landsplan findes der ikke officielle opgørelser over, hvor mange danskere der er sygemeldt med stress. Ifølge en undersøgelse fra FTF fra sommeren 2018 er cirka 17.000 danskere hver dag sygemeldt med stress. 

Ifølge Stressforeningen hedder den officielle diagnose i patientjournalen, når man bliver sygemeldt med stress, ofte depression eller angst. Langvarig stress kan føre til depression.

11 eksperter i et nyt stresspanel, som regeringen har nedsat, skal diskutere stresshåndtering og løsningsforslag. Panelet modtager forslag til at forebygge og reducere stress frem til den 15. november 2018. Send dit forslag til stresspanelet@sum.dk. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev