Annonce

Illustration af praktikant der spørger om hjælp

9 tip til at få det bedste ud din praktik

Som elev på social- og sundhedsassistentuddannelsen skal man i praktik tre gange. Her får du 9 tip til at få det bedste ud af din praktik.

Annonce

Bed om hjælp! Det giver ikke en dårlig bedømmelse at spørge en ekstra gang til en opgave eller at fortælle, at du er usikker.  Gitte Skov

Af Anni Heiberg
Journalist

Annonce

1. Tænk over, hvordan du møder din nye praktikplads

Det første indtryk er vigtigt. Mød op på din nye arbejdsplads med åbenhed for at lære nyt, og for hvordan de gør tingene her. Det er også vigtigt at møde til tiden – både borgere og kolleger er afhængige af, at du er klar til tiden. Kontakt arbejdsstedet, hvis du er lovligt forsinket.

2. Sæt dig ind i retningslinjerne

Det er en god idé hurtigt at sætte dig ind i dit praktiksteds retningslinjer med hensyn til for eksempel mobiltelefon, rygepolitik, hygiejne og så videre. Bed selv om retningslinjerne, hvis du ikke får dem.

3. Vær åben over for kollegerne

Hils på kollegerne, præsenter dig, også selv hvis kollegerne ikke skulle være gode til at hilse. Det kan være svært at blive en del af en flok, som måske er et andet sted i livet, men vær åben og interesseret. En god snak i pauserne er vigtig for en god praktiktid.

4. Hold fast i, at du er elev

Du er i en læringspraktik. Hvis du enten ikke har udfordringer nok eller for eksempel bliver behandlet som en fastansat, så synliggør praktikmålene og drøft med din vejleder, hvordan du kan arbejde mere målrettet.

Læs også: Mange sosu-elever opsiges i praktikken

Husk at tage fat i din praktikvejleder, uddannelsesansvarlige eller FOA-afdeling, hvis du oplever problemer med det.

5. Brug din logbog eller praktiknotater

Det er vigtigt at kunne vise sin faglige udvikling. Ikke mindst hvis en vejleder bliver i tvivl, om du kan det, du skal, før en bedømmelse, som for eksempel en slutevaluering. Nogle steder bruger man en logbog, andre steder praktiknotater.

Læs også: Nyuddannet sosu: Praktikstederne skal støtte bedre

Uanset hvad I bruger på dit praktiksted, så drøft brugen af det med din praktikvejleder. Du kan for eksempel løbende skrive dine tanker og faglige observationer ned.

6. Få styr på reglerne ved sygdom

Kend praktikstedets regler ved sygemelding og raskmelding. Spørg efter reglerne, hvis du ikke får dem. Ved sygdom har du ikke pligt til at fortælle, hvad du fejler, men du skal fortælle, hvor længe du forventer at være syg.

7. Vær ærlig

Det skal gerne være en god oplevelse at være i praktik. Tal med praktikvejlederen, din FOA-afdeling, den uddannelsesansvarlige eller en anden, der kan hjælpe dig. Hvis du oplever problemer, så vær ærlig omkring det. Problemerne kan skyldes misforståelser, der kan ændres.

8. Bed om hjælp

Der er krav i praktikken til, at du når målene. Det er forskelligt, hvordan vi lærer, og hvad vi finder svært. Tal med din praktikvejleder om det og bliv enige om, hvilke roller I hver især har under dit praktikforløb, så du får lært det, du skal.

Læs også: Løn til voksne elever skal sikre flere hænder i ældreplejen

Det giver ikke en dårlig bedømmelse at spørge en ekstra gang til en opgave eller at fortælle, at du er usikker. Vær også åben om eventuelle generelle problemer som for eksempel ordblindhed eller andet, du har svært ved.

9. Kend din overenskomst

Din overenskomst er den aftale, som FOA har forhandlet med din arbejdsgiver for dig: Aftalen omfatter lønsatser, ferieregler og meget mere. Er du i tvivl, om dine rettigheder, så tag fat i din tillidsrepræsentant eller din FOA-afdeling.

Kilder: Uddannelseskonsulent Inge Almvig, Aarhus Kommune, konsulent i FOA Lotte Meilstrup, konsulent i FOA Heidi Leen og foa.dk/praktik.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev