Annonce

En kvinde foran et hospital

Afgørelse: Hospital måtte ikke fyre sosu-assistenter kollektivt


Regionshospitalet Herning har fået opmandens ord for, at det ikke var i orden kollektivt at opsige gruppen af social- og sundhedsassistenter på en afdeling for i stedet at ansætte sygeplejersker.

Annonce

Anne Olesen nåede at arbejde 22 år på Kirurgisk Afdeling på Regionshospitalet Herning, inden hun sammen med sine social- og sundhedsassistent-kolleger blev kollektivt opsagt, fordi man hellere ville ansætte sygeplejersker på afdelingen. Niels Åge Skovbo

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Det var ikke i orden, da Regionshospitalet i Herning kollektivt valgte at fyre samtlige social- og sundhedsassistenter på Kirurgisk Afdeling for at erstatte dem med sygeplejersker.

Det har opmand og forhenværende højesteretspræsident Børge Dahl afgjort.

”Vi er rigtig glade for afgørelsen. Den er vigtig for faget. Man kan ikke bare gøre, hvad man vil med social- og sundhedsassistenter,” siger Susanne Andersen, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Herning. Hun kalder sagen et opgør med fagsnobberi.

Fyringer skulle sikre besparelser

Hele sagen begyndte i august 2015, da Regionshospitalet i Herning valgte at fyre samtlige social- og sundhedsassistenter på Kirurgisk Afdeling.

Årsagen var, at afdelingen skulle spare penge, og besparelsen skulle findes ved at erstatte social- og sundhedsassistenterne med et færre antal sygeplejersker, der kunne udfylde flere arbejdsopgaver.

FOA mente, at  der var tale om en urimelig afskedigelse, og da parterne ikke kunne blive enige, endte sagen i et afskedigelsesnævn, hvor opmanden i denne uge kom med en afgørelse. Den faldt ud til FOAs fordel.

Urimelig afskedigelse

Opmanden har i sin afgørelse blandt andet lagt vægt på, at det ikke blev undersøgt, om afdelingen kunne have opnået en besparelse ved at have beholdt en eller flere af de opsagte social- og sundhedsassistenter i stedet for at ansætte sygeplejersker.

I afgørelsen står der:

”På denne baggrund kan beslutningen om kollektiv afskedigelse af social- og sundhedsassistenterne (...) som alle havde høj anciennitet, stor erfaring og stærk faglig kompetence - og samtidig nyansættelse af fire sygeplejersker ikke anses for rimeligt begrundet i det forhold, at der skulle spares personalereduktioner.”

På baggrund af afgørelsen skal hospitalet betale 75.000 kroner til de fyrede FOA-medlemmer, der var med til at lægge sag an.

Uddannelse på papiret er ikke alt

Forbundsformand i FOA, Mona Striib, glæder sig meget over opmandens afgørelse:

”Det er rigtig godt, at der er kommet en afgørelse, der betyder, at der er dømt usaglig afskedigelse. Man opsagde meget erfarne social- og sundhedsassistenter, og ansatte i stedet for fire sygeplejersker i faste stillinger, og så fortsatte man i øvrigt med at bruge social- og sundhedsassistenter som vikarer og i aftenvagter. Det er rigtig godt, at der bliver statueret et eksempel på, at det er simpelthen ikke i orden,” siger Mona Striib og fortsætter:

”Vi håber, det kan blive en god platform til, at vi får talt om kerneopgaverne på arbejdspladserne, og arbejdsfællesskaber, hvor man tager højde for både sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter,” siger Mona Striib.

Det er advokat Peter Nisbeth, der har ført sagen for FOA. Om udfaldet af dommen, siger han:

Sagen viser, at man som arbejdsgiver som udgangspunkt ikke kan afskedige én medarbejder og ansætte en anden i samme åndedrag. Når der er folk med meget lang erfaring, der er ultraspecialiseret i deres job, så er det ikke alene uddannelsen på papiret, der er afgørende for, om arbejdsgiver kan sige folk op,” siger Peter Nisbeth.

Hospital tager kendelse til efterretning

På Regionshospitalet Herning oplyser sygeplejefaglig direktør Ida Götke i en skriftlig kommentar, at de tager opmandens kendelse til efterretning og lader den indgå i praksis fremadrettet:

”Vi må konstatere, at opmanden er enig med os i, at vi kan tilrettelægge arbejdet med den sammensætning af personale, vi finder mest hensigtsmæssig i forhold til den opgave, vi står med. At det er sagligt begrundet, at der skulle spares på personaleressourcer og herunder sagligt begrundet at ville benytte sygeplejersker alene til opgaven fremadrettet,” skriver hun og fortsætter:

”Vi må så tage til efterretning , at opmanden i fire af de otte konkrete sager er af den opfattelse, at vi skulle have gjort os flere bestræbelser på, at få overgangen fra en faggruppe til en anden til at ske mere glidende, så afskedigelse af medarbejdere, der har været hos os i mange år, kunne undgås,” skriver Ida Götke.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev