Annonce

Sælen Paro, der er interaktiv

Robotsæler glemt på plejecentre


På 400 plejecentre ligger robotsæler og samler støv. Ifølge fagfolk ville sælerne kunne hjælpe mange demente.

Annonce

Sælen Paro er en intelligent og interaktiv robot med sensorer, mikrofoner og bevægelsesmotorer og er et terapeutisk hjælpemiddel til demente.  Heidi Lundsgaard

Af Sofie Janerka
Journalist

Annonce

Den interaktive robotsæl Paro blev hurtigt populær, da den kom frem. Omkring 400 plejecentre investerede store pengesummer i det terapeutiske hjælpemiddel til demente. I dag, knap 10 år senere ligger sælerne og samler støv på plejehjemmene. Det fortæller seniorkonsulent ved Teknologisk Instituts Center for Velfærds- og Interaktionsteknologi Lone Gaedt. 

At robotsælerne får lov at leve et stille liv i skabene rundt omkring på landets plejecentre er ærgerligt, fordi robotsælen Paro kan gøre en kæmpe forskel for nogle mennesker med demens. Særligt urolige eller aggressive, falder til ro af sælens bløde pels og plirrende øjne, fortæller seniorkonsulenten. 

Læs også: Robotsæl redder Jens’ dag

“Den primære årsag er, at den eller de ansatte, som i sin tid blev certificeret til at bruge sælen, er rejst eller har fået andre arbejdsopgaver. Så er sælen blevet glemt. Derfor har vi startet nye certificeringskurser, så sælerne kan komme ud og arbejde igen,” siger Lone Gaedt.

Vækker følelser og erindringer

At sælen kan give demente mennesker ro og glæde, skyldes, at den appellerer til vores instinkt og følelser og simulerer menneskelignende adfærd. Det fortæller uddannelseskonsulent ved Nationalt Videnscenter for Demens Ulla Fejerskov: 

Læs også: Demente foretrækker kæledyr frem for mennesker

“Den kan vække positive erindringer og følelser som tryghed og nærhed. Derudover kan beboeren vise den omsorg, og den kan understøtte behovet for tilknytning, aktivering og taktil stimulering.” 

Ulla Fejerskov understreger, at robotsælen udelukkende skal ses som et supplement til personalets pleje og omsorg, og at den blot er et blandt flere velfærdsteknologiske hjælpemidler til mennesker med demens.

Det kan Paro

  • Sælen Paro er en intelligent og interaktiv robot med sensorer, mikrofoner og bevægelsesmotorer. 
  • Den drejer hovedet efter den, som taler til den, og bevæger sig ved berøring. Den siger også lyde og blinker med øjnene som reaktion på stimulation.
  • For nogle har sælen en terapeutisk virkning og gør dem bedre i stand til at udtale ord, udtrykke følelser og yde omsorg. Det kan gøre, at de har brug for mindre medicin.
  • Robotsælen koster omkring 43.000 kroner.
  • Teknologisk Institut holder løbende kurser i certificering og brug af Paro. 

Læs mere her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev