Annonce

Henrik Velin

Tema: Ledelse

Ledere vil have mere frihed til at lede


Kommunerne udstikker stadig flere manualer for, hvordan offentlige ledere skal lede. Politikerne burde vise mere tillid, mener både ledere og eksperter.

Annonce

Henrik Velin, der er enhedschef i Rusmiddelbehandlingen i København, ville ønske, at han havde mere frihed til at bestemme, hvordan en opgave skal løses. Mikkel Østergaard

Af Pernille Marott
Journalist

Annonce

Henrik Velin elsker sit job som leder, selv om ledelsesspændet er fysisk fordelt over fire matrikler i København, og at medarbejderstaben er vokset med 12 mand på 2 år i Rusmiddelbehandling i Nørre Voldgade, hvor han er enhedschef.

Hvad han derimod ikke elsker, er den politiske arbejdsfacon, der ikke bare pålægger ledelsen flere opgaver, men også dikterer, hvordan de skal løses.

“Det betyder rigtig meget, når forvaltningen fortæller os, hvordan vi skal løse opgaven i stedet for at tage udgangspunkt i det, der ville være naturligt i den enkelte sag. Den slags gør det sværere for mig at ‘sælge’ en opgave til min afdelingsleder og i det hele taget få medarbejderne med,” siger Henrik Velin.

Det går ud over tillidsforholdet til medarbejderne.

“Jeg oplever, at jeg må gå på kompromis med mine værdier. Jeg vil gerne udvise tillid til mine medarbejdere, men det gør jeg ikke ved at give dem en opgave og fortælle præcis, hvordan de skal løse den,” siger Henrik Velin, der også medvirker i en bog om ledelse, som FOA udgiver i forbindelse med det årlige ledertræf i FOA den 11. og 12. september.

Eksperter: Lad lederne lede

Selvstændig ledelseskonsulent og forfatter Christian Ørsted nikker genkendende til Henrik Velins oplevelse:

“Den politiske løsning på nye problemer er sjældent at stoppe det, der ikke virker, men derimod at lave nye og flere dokumentationskrav, som giver endnu flere opgaver. Det er stukket fuldstændig af med al det registrering og diktat,” siger Christian Ørsted, der ligeledes er interviewet til den nye bog om ledelse fra FOA.

Ledelsesekspert og mangeårig topleder Stine Bosse har følgende appel til politikerne:

“Hold snitterne fra offentlige lederes råderum. Sæt mål på overordnede kvalitetsmål og økonomi. Hvis man mener, at man er en bedre social- og sundhedsassistent end de mange, der dagligt passer deres job, er det det, man skal og ikke være politiker. Politikere skal lægge rammerne og lave begavede strukturer. Og medarbejderne og deres ledere skal levere.”

Du kan læse mere om Stine Bosses og andres syn på ledelse i bogen Klædt på til ledelse - Det trængte ledelsesrum.

Fokus på fremtidens ledelse

11.-12. september mødes omkring omkring 150 af FOAs ledermedlemmer på det årlige ledertræf i Nyborg for sammen at sætte fokus på vilkårene for FOA ledermedlemmers muligheder for at udføre reel ledelse i deres funktion som ledere. I forbindelse med ledertræffet har FOA udgivet bogen ‘Klædt på til ledelse 2018 – Det trængte ledelsesrum.’

Se programmet for ledertræf 2018 her

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev