Annonce

Dame med gammel mand i kørestol

Nyt tilsyn træder snart i kraft på ældreområdet


1. juli træder det styrkede ældretilsyn i kraft, og det indebærer, at Styrelsen for Patientsikkerhed i de næste fire år vil føre tilsyn med både det sundhedsfaglige og det sociale på ældreområdet.

Annonce

Styrelsen for Patientsikkerhed vil de næste fire år føre tilsyn med det sociale område på ældreområdet. Hidtil har styrelsen alene ført tilsyn med det sundhedsfaglige område. Colourbox

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Landets plejecentre og hjemmeplejen kan se frem til fra 1. juli at få et nyt uvildigt tilsyn. 

Det drejer sig om, at Styrelsen for Patientsikkerhed skal føre tilsyn med, om den personlige hjælp og omsorg, der ydes, er af fornøden kvalitet.

Hidtil har styrelsen alene ført sundhedsfaglige tilsyn på ældreområdet. Til gengæld har kommunerne selv ført et socialt tilsyn.

Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind

To tilsyn giver god mening

Foreløbigt er det politisk bestemt, at tilsynet skal køre de næste fire år. 

“Der er tale om et supplerende uafhængigt tilsyn med ældreplejen, som bygger oven på kommunernes eksisterende tilsyn, som således fastholdes,” sagde Thyra Frank, ældreminister, da loven blev præsenteret.

Hos Styrelsen for Patientsikkerhed mener sektionsleder Bente Møller, at det giver god mening, at både kommunen og Styrelsen for Patientsikkerhed fører socialfagligt tilsyn.

Læs også: Arbejdsgiver dømt for at bryde loven efter grov voldsulykke, der har givet Lone evig smerte

“Vores tilsyn er risikobaseret, og vi kommer til at gennemføre tilsyn på cirka 10 procent af stederne hvert år. Det er vigtigt, at kommunerne selv fører tilsyn, særligt fordi der er en stor del private leverandører. Kommunerne følger op på deres egne servicemål, og de varierer fra kommune til kommune. Vi fører tilsyn på de samme parametre uanset, hvor vi går tilsyn. Derfor tænker jeg, at de to tilsyn kommer til at supplere hinanden godt,” siger hun.

FOA: Vigtigt med lærende tilsyn

Torben Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, mener, at det kan give god mening at bevare begge tilsyn, da Styrelsen for Patientsikkerhed kun kommer på tilsyn hos omkring 10 procent af plejecentrene og hjemmeplejen. Men det er vigtigt at holde fokus på, at tilsynene skal være lærende:

“Der er ikke nogen, der er interesseret i, at vi ikke leverer den bedste kvalitet. Og laver man noget, der ikke er i orden, er det som oftest utilsigtet, og det skal vi lære af. Derfor er det vigtigt, at tilsynene er lærende og ikke sanktionerende,” siger han og tilføjer:

“Et tilsyn i sig selv er ikke værdifuldt, så det er vigtigt, at vi ved, hvad vi vil med tilsynene. Og der skal vi blandt andet se på, om det er de rette målepunkter for tilsynet, der bliver udvalgt,” siger Torben Hollmann.

Målepunkter på vej i høring

Lige nu er en arbejdsgruppe ved at udarbejde målepunkter for de områder, der vil blive ført tilsyn med. 

“Vi vil blandt andet have fokus på borgernes selvbestemmelse og livskvalitet, ligesom der vil være fokus på den basale omsorg og pleje, som borgeren får. De nye målepunkter forventes at blive sendt i høring i slutningen af denne måned. Men det er vanskeligt at fastlægge mål for, hvornår kvaliteten af pleje er i orden. Vi vil derfor bruge erfaringerne fra tilsynene i efteråret til at blive klogere på dette,” siger Bente Møller. 

Styrelsen for Patientsikkerhed kan ved tilsynene give påbud til plejeenheden om at rette op på konkrete forhold, som ikke har den fornødne kvalitet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev