Annonce

Mønter

Prut løs: Der er nemme penge at spare


Vær venlig og forbered dig grundigt, så kan du prutte prisen ned på næsten alt.

Annonce

Det betaler sig at prutte om prisen. For eksempel opnåede 85 % af dem, der pruttede om hårde hvidevarer i 2015, en bedre pris. Colourbox

Af Lis Hornø
Journalist

Annonce

Tør du prutte om prisen på mange varer og tjenester, er der god chance for, at det lykkes. Det har Charlotte Flach personlig erfaring med. Hun har en baggrund som advokat og driver et firma, der rådgiver om forhandling. 

“De fleste tror, at en pris er en fast pris, men intet kan være mere forkert. Fødevarer er sværere, men lige så snart man er ude i brugskunst, vaskemaskiner, biler, er man næsten blåøjet, hvis ikke man forsøger at prutte. Når man får lidt erfaring, går der sport i det,” siger hun. 

Forbered dig ved at undersøge priser på net og i butikker. 

“Ved at få fakta på plads klæder du dig selv på mentalt. Så kan du begrunde, hvorfor du skal have varen billigere. Beslut også, hvad du maksimalt vil give, hvornår du vil sige nej og gå fra forhandlingen.” 

Når du står i butikken, lyder Charlotte Flachs råd: 

“Vær venlig, ikke for ivrig, tal positivt, skru charmen på, få opbygget relationen. Så kan du komme med dit udspil: ‘Kan jeg få en rabat?’ Udspillet skal være ambitiøst, men realistisk. Sælger skal høre, at du er seriøs.” 

Fortvivl ikke, hvis du får et nej. 

“Spørg ind til hvorfor? Hav mod til at være i det, hold dialogen i gang. Måske får du inspiration til at få noget andet, en mængderabat, flere varer eller ekstra service.”

Få lidt ekstra udsalg

Selvom der allerede er udsalg, udelukker det ikke, at du kan få et ekstra nedslag i prisen. Køber du både varer, der er nedsat, og varer, der ikke er, så prøv at høre sælgeren, om der kan ‘smitte lidt udsalg af’ på de varer, der ikke er nedsat. Det kan meget vel være, at du på den måde kan være heldig at få lidt ekstra rabat.

Kilde: Forbrug.dk  


85 %

85 % af dem, der pruttede om hårde hvidevarer i 2015, opnåede en bedre pris. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen undersøgte 13 typer af varer og tjenester som f.eks. babyudstyr, tandlæger, håndværkere, pakkerejser, mobilabonnementer og forsikringer. Fitnessabonnementer var sværest, her fik 62 procent dog forhandlet prisen ned. Kilde: Megafonmåling for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

 

Bag om ordet 

Ordet prutte i betydningen tinge om prisen kommer fra tysk dialekt, hvor ‘proten’ betyder gøre indvendinger, mukke, skælde ud. På norsk dialekt betyder ‘pruta’ at skændes. Kilder: Ordnet.dk og Dansk Sprognævn

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev