Annonce

Sosu-assistent under overvågningskamera.

Tema: Overvågning

Hver sjette sosu bliver overvåget på jobbet


Hver sjette medarbejder har oplevet overvågning på arbejdspladsen, viser en ny FOA-undersøgelse blandt ansatte i Social- og Sundhedssektoren.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Tina Lillelund står under et af de 33 overvågningskameraer, der er sat op på Sundbyhus på Amager, hvor hun arbejder. Overvågningen har fået de ansatte til at føle sig bedre beskyttet. Jørgen True

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Gps i bil, chip i nøglekort og videooptagelser af personalets arbejde. Det er den slags overvågning, som hver sjette (17,7 procent) ansatte i social- og sundhedssektoren typisk oplever. Der viser en undersøgelse fra FOA.

Din arbejdsgiver har ret til at overvåge arbejdspladsen, men overvågningen skal være begrundet i driftsmæssige årsager og have et fornuftigt formål. Kameraovervågning på et bosted kan for eksempel øge sikkerheden, og gps-sporing i hjemmeplejens biler kan hjælpe til at tilrettelægge arbejdsgange.

“Men overvågning må aldrig benyttes til eksempelvis at overvåge medarbejdernes effektivitet,” siger chefjurist i FOA Ettie Trier Petersen.

44%

af de ansatte der har oplevet videoovervågning, angiver, at deres arbejdsgiver står bag overvågningen. Borgere står for 17 procent og pårørende for 34 procent af videoovervågningen.

Undersøgelse blandt FOAs medlemmer i Social- og Sundhedssektoren

Føles krænkende

Af de ansatte, der har oplevet videoovervågning, svarer over halvdelen, at de opfatter det som krænkende, og at overvågningen hverken har tjent et vigtigt fagligt formål eller har gjort dem mere trygge.

T
æt på halvdelen af dem, som har oplevet sporing på arbejdspladsen, svarer, at de ikke er blevet orienteret om, hvad data skal bruges til. To ud af tre ved ikke, hvornår data slettes igen.

FOAs tidligere formand for Social- og Sundhedssektoren, Karen Stæhr, mener, at overvågning er tegn på mistillid:

“Medarbejderne bliver stressede af det, og det skaber et rigtigt dårligt arbejdsmiljø. Det er et udtryk for mistillid fra leders side og pårørendes side, hvis de iværksætter overvågning.”

Nogle steder kan overvågning dog også øge sikkerheden, medgiver hun.

“I socialpsykiatrien videoovervåges der ofte, hvor optagelserne kan bruges til dokumentation i voldssituationer. Her giver overvågning god mening, hvis medarbejderne også er inddraget,” siger Karen Stæhr.

Artiklen blev bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA, som udkom i juni.

Modstand mod overvågning

  • 61 procent af de adspurgte, som har oplevet videoovervågning, svarede, at de er helt eller delvist enige i, at de opfatter videoovervågning som krænkende.
  • 57 procent af de adspurgte, som har oplevet videoovervågning, svarede, at de er helt eller delvist uenige i, at videoovervågning har givet dem øget tryghed i arbejdet.

Kilde: Medlemsundersøgelse om overvågning, feb. 2018, 2.901 deltog.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev