Annonce

Sommerstemning og glade børn på Dagplejens Dag


Hvert år afholder dagplejerne 'Dagplejens Dag' for at synliggøre deres arbejde med børnene og skabe interesse i offentligheden. ”Dagplejen er værd at bevare,” siger dagplejer efter stor opbakning.

Annonce

Børnelatter og solhatte fyldte hele plænen ved Karens Minde ved Valby Parken i København. Gruppen af dagplejere havde valgt, at Dagplejens Dag i år skulle handle om at sanse og opleve bondegårdsdyr for de helt små. Her viser dagplejer Gitte Heide, hvordan man malker.    Jørgen True

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

“Den er ved at stikke af igen,” hviner Rosa til sin dagplejer Majbritt Rath, mens hun peger på en lille snegl, som er på vej ud over kanten.

Majbritt og hendes kolleger i flerbørnsdagplejen Uglen i Valby har i anledning af Dagplejernes Dag taget en masse snegle med, som børnene ivrigt undersøger og forsigtigt rører ved, før de hviner lidt igen. 

Omkring 100 børn er sammen med cirka 50 dagplejere taget på opdagelse i et farverigt og spændende bondegårdstema, som plænen ved Karens Minde i København i dag er forvandlet til. 
Hos flerbørnsdagplejen Uglen har de snegle, og dem har de taget med i dagens anledning. Majbritt Rath vise sneglefarmen frem for de nysgerrige børn.  Jørgen True
Bondegården er populær hos bybørnene
”Der har lige været trommedans, men ellers har vi sat pavilloner og boder op. Vi har høns i bur, en ”malkeko”, og en lille pony, som de modige kan få lov at få en tur på,” siger dagplejer Gitte Heide, som hjælper Emily med at malke et glas koldt mælk fra den "malkeko", de har lavet til arrangementet. 

De cirka 50 Københavnske dagplejere, som er gået sammen om at afholde Dagplejernes Dag, valgte bondegårdstemaet i starten af året. Temaet er en genganger, men det er altid populært, og det mener Gitte er fordi, at dyrene er særligt spændende for bybørnene.

Læs også: Dagplejer: Læreplanen skal ligge i vores DNA

”Selvom børnene ikke ser dyrene i deres hverdag, så hører de om dyrene i dagplejen dagligt, for vi går meget op i, at de skal lære dyrene at kende. Vi øver dyrelydene, vi synger sange om dyrene, og så har vi små sansekufferter med bondegårdsdyr.”
Den lille rødbrune pony fik gået et par omgange til dagens arrangement. Der var en lang kø af børn, som ville prøve en ridetur på plænen.  Jørgen True

Dagplejens Dag skal markeres

Dagplejen havde 50-årsjubilæum få år tilbage, så Dagplejernes Dag er efterhånden en gammel tradition, som holdes i hævd, fortæller dagplejer Helle Kestenholz. Hun mener stadig, at det er vigtigt at markere dagen: 

“Dagplejerne over hele landet fejrer dagen i dag på forskellig vis, så vi får gjort opmærksom på os selv som faggruppe og vores arbejde med børnene. Der er flere medier, som dækker vores arrangementer, og hvad vi laver med børnene, så vi får reklameret lidt for os selv. Og det er der i den grad behov for.” 

Læs også: Coronarengøring i dagplejen: Hver anden har overarbejde

Helle Kestenholz har været dagplejer i 24 år.  Hun har oplevet både nedskæringer og fyringsrunder, og de lurer altid lidt i baghovedet, selv på en solskinsdag som i dag med børnelatter i baggrunden. 


Hun ønsker for dagplejen, at den vil blive ved med at bestå, fordi dagplejen er et godt alternativ til vuggestuen, og den er værd at bevare, fortæller hun: 

”Vi har en del børn i dagplejen, der er født for tidligt eller er sensitive, og som ikke passer ind i vuggestuen. Der er dagplejen rigtig god, for vi kan give dem et roligt og trygt miljø, som de kan modnes i. Vi kan tage flere hensyn til de små børns behov.” 
Flere forældre var til Dagplejens Dag i Karens Minde sammen med deres børn og dagplejere. Isabella Baral Müller valgte helt bevidst dagplejen til sønnen Marley.    Jørgen True
Dagplejen giver nærvær og ro

Maley på 2,5 år undersøger hønsene med stor interesse, mens hans mor Isabella Baral Müller står ved siden af. Flere forældre har ligesom Isabella valgt at støtte op om arrangementet og hjælpe til med at få en vellykket Dagplejens Dag for både børn og voksne.

Marley skal snart i børnehave, men hans tid i dagplejen Solsorten i Valby har været helt fantastisk, fortæller Isabella. Hun mener, at dagplejen kan noget helt særligt for de små børn.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

”Marley skulle igennem to operationer som lille for læbe- ganespalte, så det var vigtigt for os, at han kom i dagpleje og ikke vuggestue. Jeg oplever, at der er mere ro, omsorg og nærvær i dagplejen, fordi de voksne har færre børn.”

Hun tilføjer:

”I forhold til Marley har det været godt, at der har været mere tid til det enkelte barn, fordi det eksempelvis har taget længere tid for ham at få et sprog efter operationerne.”

Dagens arrangement sluttede efter børn og voksne havde fået frokost i det grønne klokken 11.00. Da var flere af børnene også klar til en lang middagslur efter en anderledes formiddag med bondegårdsoplevelser.  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev