Annonce

FOAs formand Dennis Kristensen er på vej ind i Forligsen. Omkring ham er røde faner.

Tema: OK18

Massiv slutspurt om nye overenskomster i Forligsen


Tirsdag er samtlige forhandlere for regioner, stat og kommuner for første gang nogensinde indkaldt til fælles møde i Forligsen. Det er sidste skud i bøssen, for tirsdag 23:59 er der deadline. 

Annonce

FOA-formand Dennis Kristensen på vej ind til det afgørende møde i Forligsinstitutionen i København. Her er stemningen højdramatisk i arbejdet med at lande nye overenskomster på det offentlige område, før deadline ved midnat mellem tirsdag og onsdag. Udenfor er der folkefest og massiv støtte til lønmodtagernes forhandlere. Jørgen True

Af Linda Hansen
Journalist

Annonce

Siden opdateres løbende.

Læs også: Tirsdag er skæbnedag i forhandlingerne om din løn

Fagbladet FOA følger løbende gennem tirsdagen forhandlingerne om nye overenskomster. Læs med her, når der sker nyt. Og tjek faktaboksen nederst på siden for mere info og links til artikler om dagen i dag.

Klokken 05:15 onsdag

Forligsmand Mette Christensen udskyder de varslede konflikter med to uger. Så strejke kan bryde ud den 6. maj og lockout den 12. maj.

Klokken 02:00 onsdag

Forligsmandens deadline er nu overskredet med to timer. Frem til klokken 02:00 har der været forhandlinger mellem lønmodtagere og arbejdsgivere. Parterne har forhandlet siden klokken 10 tirsdag formiddag og er stadig i Forligsinstitutionen.

Klokken 00:01 onsdag

Forligsmand Mette Christensen har ingen planer om at lade overenskomstforhandlingerne i Forligsen løbe hele natten, efter udløb af deadline for forhandlingerne ved midnat natten mellem tirsdag og onsdag. Det rapporterer flere medier.
Forligsinstitutionen har i en SMS til DR Nyheder meddelt, at man maksimalt vil gå to timer over deadline.

Klokken 15:52 tirsdag

TR-stormøde sender masser af opbakning til forhandlerne i Forligsen. Læs udtalelsen fra dagens TR-stormøde i Odense, hvor mere end 2.000 FOA-tillidsfolk har holdt møde.

Klokken 10:59 tirsdag

Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr, startede dagen med at lave live-video på mobilen, da hun mødte op til forhandlingerne sammen med FOA-formand Dennis Kristensen. Se den - inklusive et interview med FOA-formanden - her. 

Eller læs dette uddrag, hvor FOA-formanden kommenterer forhandlingssituationen i et interview med DR:

”Man kan sige, at det er sidste skud i bøssen, så hvis ikke forligsmanden skal forlænge forhandlingsperioden, så det er jo i dag, at der skal ske et eller andet. 

Og her lige ved målstregen er vi i den situation, at enten så falder det hele på gulvet, eller også bliver det til noget. Der er så meget, der hænger sammen mellem det statslige, kommunale og det regionale område. Kravene går på tværs, både når det handler om lærerne og spisepausen og så videre. 

Læs også: Din løn ligger i hænderne på denne kvinde

Så jeg synes faktisk, det er meget godt tænkt af forligsmanden at sige, at ”Så lad os få hele banden herind og så tage det på en gang”. Og jeg har forstået, at der også på arbejdsgiverside kommer et samlet udspil til, hvad de vil tilbyde på de tre områder. Så det tror jeg egentlig kan fremme processen på nuværende tidspunkt - for vi er jo noget i tidsnød,” sagde Dennis Kristensen blandt andet.

Afgørende tirsdag i Forligsen

Forligsmand Mette Christensen har i dag klokken 10:00 skudt en massiv slutspurt om nye overenskomster for hele det offentlige område i gang på samme tid. Derfor er både stat, regioner og kommuner indkaldt til møder i Forligsen på samme dag med forligsmanden for bordenden.

Og dagen i dag bliver afgørende, for ved midnat natten mellem tirsdag og onsdag er der deadline for at lande nye overenskomster for sosu’er, lærere, pædagoger, køkkenpersonale og andre offentligt ansatte. 
 
Senest på det tidspunkt skal Mette Christensen beslutte, om parterne har fået taget så meget hul på reelle forhandlinger, at hun skal benytte sig af muligheden for at udskyde de varslede konflikter i 14 dage, så de kan lande nye overenskomster. Eller om de er så langt fra hinanden, at de varslede konflikter må træde i kraft.
 
Læs mere om deadline og de forskellige værktøjer, som forligsmanden kan benytte sig af.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev