Annonce

Sektorformand Karen Stæhr og formand for SIND Knud Kristensen

Tema: Vold i psykiatrien

Patienter og ansatte kræver handling: Minister lover ny psykiatriplan

Psykiatrien skal have et markant løft, hvis politikerne ønsker bedre forhold for patienter og ansatte, mener FOA. Nu lover sundhedsminister, at en ny psykiatriplan er på vej.

Annonce

Karen Stæhr, sektorformand i Social- og Sundhedssektoren i FOA, ønsker sammen med SIND-formand Knud Kristensen (midt i billedet), at psykiatrien skal løftes. De mener, at politikerne på tværs af kommuner, regioner og folketing har kigget den anden vej, mens forholdene i psykiatrien er blevet værre. Niels Åge Skovbo

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

De sidste 10 år er det gået ned ad bakke for psykiatrien. På bosteder og hospitaler ser volden mod de ansatte ud til at stige, og siden 2012 er fem ansatte blevet dræbt. 

Læs også: Ansatte kræver handling efter drab på kollega

Samtidigt er antallet af patienter vokset eksplosivt, men 
ressourcerne er ikke fulgt med – eksempelvis er der blevet færre sengepladser. Udviklingen frustrerer Karen Stæhr, sektorformand i Social- og Sundhedssektoren i FOA.

“Jeg synes, at psykiatrien er nødlidende og virker til at være et stedbarn for vores politisk valgte, både i kommuner, regioner og på Christiansborg. Vi ser stadig, at patienterne udskrives for tidligt, og der ikke er normeringer nok til at udføre det nødvendige relationsarbejde,” siger hun.

Tom snak

Karen Stæhr er blevet inviteret til temadage og konferencer afholdt af beslutningstagerne. Hun oplever, at de politisk valgte fra kommuner, regioner og folketing alle er enige i, at psykiatrien er på en forkert kurs. Men når møderne slutter, følges ordene ikke op af handling. 

“Vi bliver ved med at sidde ved rundbordssamtaler og bekræfte hinanden i noget, som vi godt ved. Det, der skal til, er handling. Vi ved godt allesammen, at der er noget, der er galt. Jeg mener, man fra politisk side har svigtet psykiatrien,” siger Karen Stæhr.

Psykiatrien skal genopfindes

Hvis psykiatrien skal løftes, handler det ikke kun om økonomi. Psykiatrien skal også gentænkes, så man ikke bruger penge på et system, der ikke fungerer, påpeger Knud Kristensen, formand for SIND.
 
“Vi bliver nødt til at diskutere, om vi har den rigtige arbejdsfordeling mellem kommuner og regioner i forhold til eksempelvis misbrugsbehandling. Og så skal sammenhængen mellem sektorerne forbedres,” siger Knud Kristensen. 
 

Læs også: Mia fra Lindegården siger op: Trods drab på kollega er forholdene i psykiatrien blevet værre

Han har flere eksempler på, at kommuner og regioner direkte modarbejder hinanden i stedet for at finde fælles løsninger for deres syge borgere. 
 
“Jeg var for nyligt på besøg ude på Psykiatrisk Hospital Risskov. De oplyste, at de den dag havde 16 borgere fra Aarhus Kommune indlagt, der var færdigbehandlede, men ikke kunne udskrives, fordi de ikke havde fået et bosted af kommunen. Så kontaktede jeg Aarhus Kommune, som svarer ‘der er fejl i materialet fra regionen. Det rigtige tal er 12 og ikke 16’,” siger Knud Kristensen og fortsætter: 
 
“Hvis der er borgere, som er færdigbehandlede, skal de jo udskrives. Så er det jo ligegyldigt, om det er 12 eller 16,” siger han.

Minister: Psykiatriplan på vej

Den ansvarlige minister for psykiatrien er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Hun påpeger, at psykiatrien ikke kun går i den forkerte retning. Eksempelvis er ventetiderne til udredning og behandling faldet. Men hun erkender, at der er problemer:

”Vi ser desværre, at flere og flere har brug for psykiatriens hjælp, og at vi langt fra er gode nok til at gribe tidligt ind. Det stigende pres på psykiatrien betyder, at vi risikerer at lade dem i stikken, der har allermest brug for hjælp,” skriver Ellen Trane Nørby.

Læs også: Sådan æder retspsykiatrien sig ind på almenpsykiatrien

Hun oplyser, at der kommer en ny psykiatriplan i løbet af 2018.

”Regeringen kommer senere på året med en samlet plan for psykiatriens udvikling. Afsættet for planen er et eftersyn af hele psykiatrien, som regeringen igangsatte primo 2017. Noget, vi skal have set på, er muligheden for at gribe tidligere ind, fx hos de praktiserende læger og psykologerne,” skriver Ellen Trane Nørby. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev