Annonce

Parasol på stranden

Tema: Din ferie

Nyt ferieår: Kend dine rettigheder


Du har lov til at ønske, hvornår du vil holde ferie, og i langt de fleste tilfælde bliver dine ferieønsker imødekommet, oplever FOA. Men faktisk har din chef sidste ord, når ferien skal tilrettelægges.

Annonce

At have børn i skolealderen, du gerne vil holde ferie med, er det godt argument for at få indflydelse på ferieplanlægningen. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Vinterens maratonlange snebyger er snart fortid, foråret banker på døren, og den 1. maj starter et nyt ferieår. Det betyder, at feriekontoen igen bliver tanket op.

Men før du booker flybilletter til palmestrand og paraplydrinks, er det godt at vide, hvor meget du selv kan bestemme over din ferie.

Læs også: Kend din ret: Sådan redder du feriedagene under konflikt

Du har som offentligt ansat ret til seks ugers ferie, hvoraf du har krav på, at tre af dem skal være sammenhængende. I langt de fleste tilfælde, bliver dine ferieønsker opfyldt, fortæller Camilla Bolvig Cazal, som er konsulent i FOA Overenskomst. Men i sidste ende kan din chef af driftsmæssige hensyn bestemme, hvornår du skal holde ferie.

Skolebørn vejer tungt

Har du børn i skolealderen, som du gerne vil holde sommerferie sammen med, skal din leder så vidt muligt tage hensyn til det. Børn er derfor et godt argument, for at du skal have indflydelse på ferieplanlægningen.

Læs også: Sådan får du den rette løn under ferien

Men du kan være ude for, at du så bliver nødt til at give køb på at holde tre ugers sammenhængende ferie, som du ellers har krav på.

Sjette ferieuge har særstatus

Fem ud af seks ferieuger kan din chef i princippet bestemme over, hvis feriepuslespillet er umuligt at få til at gå op. Men med den sjette ferieuge har du mere frit slag. Din leder kan ikke bestemme, hvornår den skal ligge, og du kan også vælge at få den udbetalt.

Overfører du den sjette ferieuge til et nyt ferieår, skal du være opmærksom på, at den mister sin særstatus. Din leder kan – ligesom med de fem ferieuger – pålægge dig, hvornår den skal afholdes, medmindre det på forhånd er aftalt, hvornår den overførte sjette ferieuge skal afholdes.

Kilde: Camilla Bolvig Cazal, konsulent i FOA Overenskomst.

6 ting du skal vide om feriereglerne

1) I perioden 1. maj - 30. september har du krav på tre ugers sammenhængende ferie. Det kaldes hovedferien. Hvis din leder pålægger dig, hvornår de tre uger skal holdes, skal det varsles senest tre måneder, før ferien starter. Hvis du ønsker at lægge hovedferien udenfor perioden, skal du bare aftale det med din leder.
2) Restferie er de to uger, du har, ud over de tre sammenhængende uger. Hvis din leder pålægger, hvornår de uger skal afholdes, skal det varsles senest en måned før.
3) Du kan overføre ferie udover fire uger til næste ferieår. Du skal bare have en skriftlig aftale med din leder om det senest d. 30. september efter ferieårets udløb.
4) Har du ikke optjent ferie med løn, kan din arbejdsgiver som udgangspunkt ikke pålægge dig, at du skal holde ferie.
5) For kommunalt og regionalt ansatte er det Ferieaftalerne, der gælder.
6) På det private område kan det være aftalt, at Ferieaftalen gælder. Og ellers har privatansatte ifølge Ferieloven fem ferieuger. Derudover har mange 5 feriefridage.

Kilde: Camill
a Bolvig Cazal, konsulent i FOA Overenskomst.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev