Annonce

Sundhedsplejerske og socialrådgiver besøger dagplejer på Ærø

Ansatte i dagtilbud får sparring udefra

Sundhedsplejersker og socialrådgivere rykker ind i dagtilbud. Det styrker den tidlige forebyggelse.

Annonce

Dagplejer Gitte Albertsen (tv) har besøg af socialrådgiver Astrid Abildgaard Klausen og sundhedsplejerske Dorte Lindberg Madsen. Det tværfaglige samarbejde afhjælper udfrodringer, før de vokser sig store.  Heidi Lundsgaard

Af Sofie Janerka
Journalist

Annonce

Sparring med andre faggrupper er blevet udbredt i dagtilbud landet over. Særligt socialrådgivere og sundhedsplejersker er kommet på banen i formelle samarbejder med det pædagogiske personale. 

Læs også: Rutinemæssig gennemgang af børn viser gode resultater

Det viser en ny kortlægning, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, står bag. Ud af 125 samarbejder fordelt på 79 kommuner er socialrådgivere og sundhedsplejersker med i lidt over 100 hver. 

Det fortæller Nanna Lindeberg, der er seniorprojektleder i VIVE. 

“Sundhedsplejersker og socialrådgivere giver sparring til personale og forældre. Nogle steder er de også med i hverdagen, hvor de observerer børnene og deres samspil med andre børn og voksne. Fællesnævneren er, at man ønsker at tage udfordringer for et barn i opløbet og hurtigt få testet, om der skal sættes ind,” siger hun. 

Dagplejerne er gode til at formidle, at vi er her for at hjælpe. Så forældrene er positive.

Astrid Abildgaard Klausen, socialrådgiver på Ærø.

Faste møder giver tidlig opsporing

VIVE fremhæver 13 indsatser. En af dem er det tværfaglige samarbejde i dagplejen på Ærø. Her tog socialrådgiver Astrid Abildgaard Klausen i 2013 initiativ til månedlige møder i legestuen, hvor hun selv og øens sundhedsplejerske deltager.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

“Vi følger barnet i flere år og kan derved afhjælpe udfordringerne, før de vokser sig store,” siger hun og nævner som eksempel, hvis forældre har svært at sætte grænser. Erfaringerne har været så gode, at Astrid Abildgaard Klausen og sundhedsplejersken vil starte lignende forløb i øens kommunale børnehaver.

Sociale indsatser i dagtilbud

  • VIVE har kortlagt praksisser for samarbejde om sociale indsatser i dagtilbud i rapporten ‘Målrettede sociale indsatser i dagtilbud’. I alt er der 125 indsatser fordelt på 79 kommuner.
  • Socialrådgivere er involveret i 100 af indsatserne. Det samme gælder for sundhedsplejersker. 
  • 13 samarbejder er fremhævet som inspiration til andre, der ønsker at indgå i samarbejde for at styrke den tidlige forebyggende indsats.

Kilde: VIVE

Læs mere her

 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev