Annonce

Sosu på hospital

Tema: OK18

Sosu: Vi skal kæmpe for vores seniordage


Social- og sundhedsassistent Eva Johansen vil være ked af, hvis der bliver ændret ved seniordagene i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. 

Annonce

”Jeg er virkelig træt på de dage, så jeg bruger dem på at få slappet af," siger sosu-assistent Eva Johansen om sine seniordage. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

63-årige Eva Johansen arbejder som social- og sundhedsassistent på Nordsjællands Hospital i Hillerød, hvor hun også er tillidsrepræsentant. Hun ville være ked af, hvis seniordagsordningen blev ændret. De seniordage, hun har holdt de seneste par år, har hun haft brug for.

”Jeg er virkelig træt på de dage, så jeg bruger dem på at få slappet af. Nogle gange har jeg også været i svømmehallen,” siger Eva Johansen.

Hvis seniordagene bliver ændret eller afskaffet, ville det betyde, at hende og hendes kollegaer på samme alder skulle undvære et gode, som hun mener, at andre aldersgrupper har mulighed for at få.

”Mens de unge ansatte ofte er væk med syge børn og på omsorgsdage, har os uden små børn ikke på samme måde mulighed for at tage fri, for eksempel for at passe syge forældre,” siger hun. 

Ikke råd til at betale sig fri

Muligheden for at optjene fridage og slå dem sammen med seniordage har givet Eva Johansen ro i hverdagen. For eksempel brugte hun et par fridage kombineret med nogle seniordage til at tage en tur på spaophold i Jylland. Men uden seniordagene ville det ikke have været en mulighed.

”Jeg ville ikke have haft råd til at tage fridage nok til at tage til Jylland med den løn, vi får,” siger hun

Hun fortæller, at mange af hendes kollegaer ville savne seniordagene, hvis ordningen blev ændret. Og nogle ville blive skuffede over aldrig at få lov til at holde dem. 

”Jeg ved, at der er nogle af mine kollegaer, der snart har krav på seniordage, som går og glæder sig og taler om, hvad de vil bruge dem på. De ville blive skuffede og føle sig snydt, hvis de ikke får den mulighed,” siger hun.

Tror på konflikt

Ingen ved endnu, hvordan overenskomstforhandlinger ender. Eva Johansen tror på, at der bliver konflikt. Men hendes kollegaer er stadig optimistiske. 

”Jeg har sagt, at jeg tror, at der kommer konflikt. Men mine kollegaer tror ikke på mig. Inderst inde har ingen af os lyst til at skulle i konflikt. Men vi ved også, at vi må kæmpe, hvis vi vil have en højere løn og bevare for eksempel seniordage,” siger social- og sundhedsassistent Eva Johansen.

Hvad er seniordage?

Seniordage er dage, man har ret til at holde fri, når man er kommet op i årene. Når regionalt og kommunalt ansatte fylder 60 år, har de ret til seniordage.

En stor del af FOAs medlemmer har ret til seniordage allerede fra det kalenderår, de fylder 58. Det gælder for dagplejere, husassistenter, omsorgs- og pædagogmedhjælpere ved døgninstitutioner, social- og sundhedspersonale og pædagogmedhjælpere ved daginstitutioner. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev