Annonce

En snestorm har onsdag morgen skabt store problemer i Østjylland. Her kan der falde op til 70 centimeter sne frem til torsdag, mens der i de sydlige dele af landet kan være udsigt til oversvømmelser.

Kend din ret: Må du blive hjemme på grund af sne og regn? 


Opdateret 03. januar 2024

Hvis det er fysisk umuligt at komme på arbejde på grund af vejret, er det en god nok grund til at blive hjemme. Men du betaler selv.

Annonce

En snestorm har onsdag morgen skabt store problemer i Østjylland. Her kan der falde op til 70 centimeter sne frem til torsdag, mens der i de sydlige dele af landet kan være udsigt til oversvømmelser. Ida Østenlund

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Merete Nielsen
Journalist

Af Josephine Vedel
journalist

Annonce

Det voldsomme vejr påvirker onsdag og torsdag trafikken, og de danske veje er i den grad udfordret.

"Mine kollegaer forbarmede sig over den gravide her og gav mig en bil, ellers skulle jeg have været cyklet rundt i 10 cm sne, hvis ikke mere," skriver Camilla Kastoft Poulsen blandt andet på Fagbladet FOAs Facebookside, hvor der lige nu bliver delt fortællinger fra de dele af landet, der er hårdest ramt af det voldsomme vejr. 

Sneen har blandt andet skabt store problemer for hjemmeplejen flere steder i Midt- og Vestjylland. For eksempel i Ikast-Brande Kommune og Favrskov Kommune, hvor der er udfordringer med at komme frem gennem sneen. Det skriver kommunerne på deres facebooksider i følge TV Midtvest.

Derudover så er udfordringerne i Silkeborg Kommune nu så store, at hjemmeplejen og plejecentre har iværksat en beredskabsplan, hvor kun de mest nødvendige opgaver bliver prioriteret. 

Men det er ikke kun sne, der udfordrer hjemmeplejen. I den sydlige del af landet ventes der et massivt regnvejr.
 
På Sjælland, Lolland og Falster viser prognoserne, at der vil falde op omkring 50 millimeter regn. 

Men er regn og sne en gyldig grund til at skippe arbejdet og blive under dynen? 

Må jeg blive hjemme på grund af sneen? 

Ja, lyder det korte svar fra chefjurist i FOA, Ettie Trier Petersen. Hun understreger dog, at det ikke er nok at kigge ud af vinduet og tænke, at snedriverne ser høje ud, og blæsten er kold. 

”Man skal have forsøgt at komme af sted, men hvis det viser sig at være fysisk umuligt – for eksempel fordi togene ikke kører – så kan det være en god nok grund til ikke at møde op. Du kan altså ikke blive bortvist fra dit arbejde, men du skal selvfølgelig ringe og orientere din arbejdsgiver om situationen,” siger Ettie Trier Petersen.

Får jeg løn, hvis jeg bliver væk på grund af sneen?

Hvis du må opgive at møde på arbejde på grund af vejret, betaler du selv for det.

”Det er medarbejderens eget ansvar at komme på arbejde, og derfor kan arbejdsgiveren trække dig i løn for de timer, du ikke har arbejdet,” siger Ettie Trier Petersen.

Får jeg løn, hvis jeg ikke kan komme på arbejde, fordi vejene ikke er ryddet?

Nej. Det er stadig dit ansvar at komme på arbejde. Også selv om kommunen ikke har ryddet vejene eller indstiller den offentlige transport, eller hvis politiet fraråder al udkørsel.

Ofte vil det dog være muligt at aftale med arbejdsgiveren, at du kan afvikle fraværet ved at bruge afspadsering, merarbejde på et senere tidspunkt eller feriedage.
Opdateret med billede fra Århus samt nye oplysninger om vejrsituationen. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev