Annonce

christine

Kend din ret: Må du blive hjemme på grund af sne og kulde? 

Opdateret 11. februar 2021

Hvis det er fysisk umuligt at komme på arbejde på grund af vejret, er det en god nok grund til at blive hjemme. Men du betaler selv.

Annonce

"Vi er lidt forsinkede ude ved borgerne, men de forstår det. Om morgenen finder vi ud af, hvordan vi løser dagens opgaver bedst muligt, og vi ringer rundt til hinanden og hører, om nogen har brug for hjælp. Modet er højt, og vi har et smil på læben," siger Christine Mortensen, der er social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Tejn på Bornholm, hvor sneen har væltet ned. Pelle Rink

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Flere steder i landet er jorden dækket af sne, og Danmark havde fredag den 12. februar 2021 den koldeste morgen i ni år, hvor der blev målt -20,6 grader i Horsens.

Også Bornholm har haft kulde og en del sne. 
Da social- og sundhedsassistent Christine Mortensen, som arbejder i Hjemmeplejen Tejn på Bornholm, skulle ud af døren torsdag morgen, måtte hun gennem en halvanden meter høj snedrive. 

Men er kulden og sneen en gyldig grund til at skippe arbejdet og blive under dynen? 

Må jeg blive hjemme på grund af sneen? 

Ja, lyder det korte svar fra chefjurist i FOA, Ettie Trier Petersen. Hun understreger dog, at det ikke er nok at kigge ud af vinduet og tænke, at snedriverne ser høje ud, og blæsten er kold. 

”Man skal have forsøgt at komme af sted, men hvis det viser sig at være fysisk umuligt – for eksempel fordi togene ikke kører – så kan det være en god nok grund til ikke at møde op. Du kan altså ikke blive bortvist fra dit arbejde, men du skal selvfølgelig ringe og orientere din arbejdsgiver om situationen,” siger Ettie Trier Petersen.

Får jeg løn, hvis jeg bliver væk på grund af sneen?

Hvis du må opgive at møde på arbejde på grund af vejret, betaler du selv for det.

”Det er medarbejderens eget ansvar at komme på arbejde, og derfor kan arbejdsgiveren trække dig i løn for de timer, du ikke har arbejdet,” siger Ettie Trier Petersen.

Får jeg løn, hvis jeg ikke kan komme på arbejde, fordi vejene ikke er ryddet?

Nej. Det er stadig dit ansvar at komme på arbejde. Også selv om kommunen ikke har ryddet vejene eller indstiller den offentlige transport, eller hvis politiet fraråder al udkørsel.

Ofte vil det dog være muligt at aftale med arbejdsgiveren, at du kan afvikle fraværet ved at bruge afspadsering, merarbejde på et senere tidspunkt eller feriedage.
Opdateret med citat og billede af social- og sundhedsassistent Christine Mortensen

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev