Annonce

De to tillidsfolk på Fjordskolen Gitte Nielsen og Bettina Christensen føler ikke, at byrådet i Aabenraa Kommune med borgmesteren i spidsen har inddraget dem i flytteprocessen.

Tema: Ytringsfrihed

Ombudsmanden sætter spot på ytringsfrihed


Mindst fire ansatte i Aabenraa Kommune har oplevet at blive kaldt til møde med deres arbejdsgiver, efter de offentligt har fortalt om forhold på deres arbejdsplads. Nu er Folketingets Ombudsmand gået ind i sagen.

Annonce

Bettina Christensen og Gitte Lind Nielsen er tillidsrepræsentanter for henholdsvis pædagogmedhjælperne og sosu-hjælperne på Fjordskolen, som skal flyttes til Kruså. De fortalte i december til Fagbladet FOA, at de frygtede, at flytningen af deres arbejdsplads vil skade den faglighed, det har taget personalet mange år at opbygge. Astrid Dalum

Af Linda Hansen
Journalist

Annonce

Indkaldelsen til mødet med kommunen landede i indbakken hos de to tillidsfolk Gitte Lind Nielsen og Bettina Christensen, efter de stod frem i Fagbladet FOA og advarede om, at hvis deres arbejdsplads blev flyttet 20 kilometer fra Aabenraa til Kruså, ville det skade den faglighed, som det havde taget mange år at opbygge. 

Læs også: Tillidsfolk kritiserede politikere og blev kaldt til samtale: Nu tør de ikke længere råbe op

Men efter de to tillidsfolks møde med arbejdsgiveren, ønsker de ikke længere at udtale sig om sagen, da de frygter, at det vil have yderligere konsekvenser for dem. 

Skal redegøre for ytringsfrihed

Efter den udmelding er Ombudsmanden gået ind i sagen og har stillet spørgsmål til kommunen. Ombudsmanden har blandt andet bedt kommunen redegøre for, hvordan den tolker og anvender et afsnit om ytringsfrihed i kommunens personalepolitik. 

Desuden har Ombudsmanden i en supplerende henvendelse i februar 2018 bedt om ”På baggrund af Justitsministeriets vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed og med henvisning til referatet af mødet med de to tillidsfolk og e-mailen fra skolechefen at redegøre for om forløbet med de to tillidsrepræsentanter var i overensstemmelse med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed.” Det viser en aktindsigt, som Fagbladet FOA har søgt.

Læs også: Kend din ret: 7 råd om ytringsfrihed på jobbet

Skolechef Lars Borst fra Aabenraa Kommune skrev i mødeindkaldelsen til de to tillidsfolk, at han gerne ville tale med dem om, ”hvad man som medarbejder kan udtale sig om”. Han mente ikke, at udtalelserne var ”i overensstemmelse med vores kommunikationspolitik”. 


Kan stride mod gældende regler

Formuleringen i mødeindkaldelsen kan imidlertid vise sig at stride mod de gældende regler for offentligt ansattes ytringsfrihed, vurderer Sten Bønsing, ekspert i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

"Det er svært at se, at deres udtalelser er i strid med en lovlig kommunikationspolitik. Det virker derfor voldsomt, at de er blevet indkaldt til møde, for de har jo ret til at udtale sig om deres arbejdsplads," siger han.

Kommunen har i et svar til Ombudsmanden i starten af februar 2018 skrevet, at de to tillidsfolk under samtalen er vejledt om Aabenraa Kommunes vurdering i forhold til de gældende regler på området, men at ”de ikke er tildelt personalejuridiske sanktioner”, skriver kommunen i svaret til Ombudsmanden.

Der er ikke sat frist på Ombudsmandens konklusioner i sagen. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev