Annonce

Tegning af to mænd, der udveksler krav

Tema: OK18

Så mange ekstra penge vil kommunerne bruge på sosu-området


Startskuddet til overenskomstforhandlingerne har lydt, og KL sætter nu tal på deres krav om ekstra penge til social- og sundhedsområdet.

Annonce

Forhandlingerne om overenskomsterne er for alvor kommet i gang. Ifølge FOAs formand Dennis Kristensen har KL spillet ud med 500 millioner kroner til især social- og sundhedsansatte og sygeplejersker. Illustration: Jørgen Stamp

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Opdateret 31. januar 2018

Forhandlingsfællesskabet og Kommunernes Landsforening (KL) har fredag eftermiddag fremlagt sine overordnede krav for hinanden.

KL har tidligere meldt ud, at der for at løse rekrutteringsudfordringerne inden for social- og sundhedsområdet er et særligt behov for lønstigninger på det område for at tiltrække flere til faget.

500 millioner til sosu’ere og sygeplejersker

Ifølge FOAs forbundsformand Dennis Kristensen har KL nu meldt et konkret tal ud i den forbindelse.

”KL rejser krav om en pulje på mere end 500 millioner kroner til forbedringer for især sosu’ere, men også sygeplejersker,” skriver Dennis Kristensen på Facebook.

KL er ikke vendt tilbage på fagbladets henvendelse, men Dennis Kristensen siger om KL’s krav:

”Jeg er tilfreds med, at KL vil bruge penge på den enorme rekrutteringsudfordring. Det er noget af det, der sammen med andre initiativer skal give os håb om, at have medarbejdere på centrale velfærdsområder i de kommende år,” siger han, men slår samtidig fast:

”Men det ændrer ikke ved lønmodtagernes krav om en pulje til ligeløn og en pulje til lavtløn,” lyder det fra Dennis Kristensen.

FOA vægter ligeløn og lavtløn

Og netop kravet om afsættelse af to puljer til henholdsvis et ekstra løft til de kvindedominerede fag med ligelønsproblemer og et ekstra løft af de lavestlønnede, var et af tre krav, som Forhandlingsfællesskabet fik uddybet over for KL.

”Vi foreslår en pulje til begge formål på tilsammen 85 millioner kroner. Forslaget stammer fra BUPL, SL, Sundhedskartellet og FOA, men er nu blevet til et fælles forslag fra hele lønmodtagersiden,” skriver Dennis Kristensen på Facebook.

Derudover fremlagde KL sine krav til forringelser af seniorordningen samt krav om ændringer af reglerne for MED-udvalg og ændringer af TR-reglerne, skriver FOAs formand på sin Facebook-profil.

Opdatering: Til Avisen.dk bekræfter Michael Ziegler, at KL vil bruge godt 500 millioner til forbedringer for social- og sundhedspersonale og sygeplejersker.

"I fremtiden vil kombinationen af et stærkt stigende antal plejekrævende ældre og færre sosu-uddannede gøre, at behovet for arbejdskraft vil vokse. Derfor er vi nødt til at kigge på, hvordan vi fremtidssikrer vores arbejdsmarked, så vi kan være sikre på, at vi har den arbejdskraft, vi skal bruge. Det her er ét redskab, som vil kunne bidrage at gøre det mere attraktivt at vælge de her fag. Der skal nok også andre ting i spil," siger Michael Ziegler om baggrunden for KLs krav til Avisen.dk.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev