Annonce

Pædagogmedhjælper gynger med børn

Pædagogmedhjælper: ”Jeg gør en forskel hver dag”


30 år med udsatte børn har vist, at nærvær og åbne spørgsmål batter, så pædagogmedhjælper Lykke Christiansen arbejder i knæhøjde.

Annonce

”Penge kan vi ikke hjælpe med, men vi kan give børnene vores nærvær,” siger Lykke Christiansen, der er pædagogmedhjælper i Børnegården Mejemarken i Vordingborg. Jørgen True

Af Karin Svennevig Hyldig
Journalist

Annonce

”Så, nu er samlingen ved at være slut. Kan I finde jeres ører og synge med?”

I 20 minutter har pædagogmedhjælper Lykke Christiansen med kram, ritualer og sange guidet seks tumlinger i kunsten at bevare et fælles fokus.

Nu er det tid til formiddagens sidste sang:

”Øre næse tut
samlingen er slut
øjne, pande, hage
Der ikke mer’ tilbage
Ha’ det godt min ven
Vi samles snart igen.”

Læs også: Tusinder af børn bliver fattige af lavere ydelser

Samlingen for vuggestuens mellemgruppe er forløbet præcis som i går, i forgårs og for en måned siden. Først en sang, så en snak om dagen, vejret og tøj til sådan en kølig, regnvåd tirsdag.

38

procent af pædagogerne i dagtilbud oplever, at forældrene ikke har råd til basale ting som tøj, sko, regntøj, og i nogle tilfælde mad.

BUPL

God pædagogik batter

Analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og internationale langtidsstudier viser, at en tidlig indsats i dagtilbud markant øger udsatte børns chancer for senere at gennemføre en uddannelse.

I Vordingborg er det et pædagogisk mål, at alle børn uanset familiebaggrund skal have lige muligheder for at tage en uddannelse og skabe trygge relationer i fremtiden. Især har et sprogstimuleringsprojekt i 2015 forandret både pædagogikken og børnenes skolestart.

Læs også: Dagplejer: Læreplanen skal ligge i vores DNA

”Lærerne oplever generelt, at elever, som har gået i vores dagtilbud, har fået et stærkere fundament. De lærer mere og begår sig bedre socialt. Især de svageste er blevet løftet,” siger Annie Røn.

For Lykke Christiansen betyder det øgede fokus på sprog, at hun enten sidder på hug eller på gulvet det meste af dagen. I øjenhøjde og i vedvarende ordveksling med ét eller flere halvandetårige.

”Vi snakker med børnene konstant. Mellemgruppen kan jo ikke sige så meget selv. Så vi voksne stiller spørgsmål og hjælper børnene med at svare på dem,” siger hun.

”Jeg elsker mit arbejde. Fordi jeg ved, at jeg hver eneste dag gør en positiv forskel for nogle børn.”

6 greb der virker: Vordingborgmodellen

  • Små grupper. 5-10 børn og 2-3 voksne spiser og leger sammen hver eneste dag. Udsatte børn ekskluderes ikke så let fra et lille, overskueligt fællesskab.
  • Genkendelighed. Alt er lagt i skema og gentages uge efter uge. Struktur giver alle.
  • Empati. Et barn, der møder empati og anerkendelse, bliver i stand til at forstå de sociale spilleregler og være en god ven.
  • Bevidste voksne. Selv små børn kan aflæse følelser, og de voksne er bevidste om, at en bemærkning eller en afvisning ikke må ekskludere et barn.
  • Undrende spørgsmål. Evnen til at reflektere skal trænes: ”Ja, den er grøn. Kender du andre ting, der er grønne?” Udsatte børn får tidligt brug for at træffe velreflekterede valg.
  • Masser af ord. Der skal snakkes med børnene hele tiden, fordi sprog er en forudsætning for at fungere socialt og lære.

Kilde: Annie Røn, chef for børn, familie og dagtilbud i Vordingborg Kommune

Dagtilbud gør en forskel

Flere studier, blandt andet et 13 år langt britisk forskningsprojekt, der fulgte 3.000 børn, fra de var tre, til de blev 16, har vist, at børn generelt klarer sig bedre i livet, hvis de som små har gået i dagtilbud, hvor der blev gjort ekstra ud af fælles lege, diskussioner og samarbejde mellem børn og mellem børn og voksne.

Kilde: Professor Charlotte Ringsmose, Aarhus Universitet


Dårlig økonomi nedarves

Børnefattigdom er mest udbredt i udkantskommuner som for eksempel Vordingborg og i nogle boligområder omkring de store byer. I snit tjener de som voksne 65.200 kroner mindre om året end folk, der er vokset op i Hellerup.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev