Annonce

Pia rørt til tårer, da hun blev hyldet med demenspris: Det er en utrolig anerkendelse


Sygehjælper Pia Johnsen Nielsen er den første vinder af Demensprisen. Hun tror på, at man bliver god til sit arbejde, når man laver det, man kan lide.

Annonce

Der var både store smil og mange tårer, da Pia Johnsen Nielsen modtog Demensprisen for sit utrættelige arbejde med mennesker ramt af en demenssygdom. Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Da Pia Johnsen Nielsen i sidste uge blev bedt om at tage telefonen foran sine kolleger, var hun overbevist om, at hun var på vej til at modtage en dårlig besked, hun som arbejdsmiljørepræsentant efterfølgende skulle videregive til sine kolleger.

Men det var ikke tilfældet. I den anden ende af røret var ældreminister Thyra Frank (LA), som kunne meddele, at Pia Johnsen Nielsen var valgt som den første vinder nogensinde af Demensprisen ud af 157 indstillede kandidater.

”Jeg blev så overrasket og lettet, at jeg begyndte at græde,” siger Pia Johnsen Nielsen.

Thyra og vinderen af demensprisen Pia
”Du får prisen, fordi du af mange bliver fremhævet som en ildsjæl, der hver eneste dag gør en forskel for mennesker ramt af en demenssygdom. Flere indstillinger nævner, at du møder mennesker med nærhed og ømhed og omsorg. Med dit utrolige engagement og arbejdsglæde viser du vej i hverdagen til stor glæde for både beboere og pårørende”, sagde ældreminister Thyra Frank til Pia Johnsen Nielsen. Jørgen True

Glædelig besked oven på en hård uge

Beskeden kom ovenpå en hård uge, hvor Pia havde været til bisættelse af en tidligere beboer. Samtidig havde hun været med en anden beboer til vurdering på et nyt plejecenter, fordi hendes tilstand havde forværret sig.

”Selvom vi er professionelle, så kommer vores beboere ind under huden på os,” siger Pia.

Hun er 53 år og uddannet sygehjælper og ansat på afdeling 700. Det er et demensafsnit på Klarahus for yngre borgere mellem 45-65 år med demens. En afdeling Pia selv har været med til at opstarte for tre år siden, og som for et år siden blev gjort permanent.

Indstillet af både leder og kolleger

Både en række kolleger og Pias leder har indstillet Pia til demensprisen. I indstillingerne står der blandt andet:

”Da undertegnede læste om indstillingen til Årets Demenspris, stod der Pia ”all-over” i bedste forstand.”

”Omend jeg som kollega skriver indstillingen, ved jeg, at vi alle i Klarahus – og især beboere, pårørende, kolleger og ledelse i 700 – er ypper-stolte af Pias flid. Forhåbningen er, at hendes benhårde arbejde vil blive anerkendt af udvalget, da vi mener, hun har fortjent det,” står der også.

Omgivet af fantastiske kolleger

Det står klart i indstillingerne, at Pia brænder for sit fag. Hun har af egen lomme betalt for at deltage i demensdagene, arrangeret af Nationalt Videnscenter for Demens, hun er opsat på at afprøve pædagogiske tiltag frem for farmakologi, og hun har fået kælenavnet Mutti af en tidligere beboer, fordi hun bliver oplevet som nærværende, forstående og kærlig. Og så evner hun at medinddrage de pårørende uden at umyndiggøre mennesket med demens.

Ved prisuddelingen sagde en tidligere leder i sin tale til Pia:

”Du sætter kontinuerligt en høj faglig standard. Og du sætter en menneskelig høj standard, som vi andre forsøger at leve efter. Dit drive og din passion inspirerer os alle sammen. Og du arbejder utrætteligt på, at vi hver dag bliver lidt bedre, end vi var i går.”

Når Pia taler om indstillingerne, får hun tårer i øjnene.
”Jeg bliver vanvittigt rørt. Det er en utrolig anerkendelse. Og det er ikke bare nogen, der har tænkt en tanke. De har sat sig ned og sendt det ind,” siger Pia, inden hun tilføjer:

”Men jeg er jo ikke alene om det. Jeg var aldrig nået hertil uden de fantastiske kolleger og pårørende, der har været med til at inspirere undervejs. Gennem hele mit arbejdsliv har jeg været omgivet af dygtige inspirerende kolleger,” siger Pia.

Man bliver god, når man laver noget man kan lide

Når Pia selv skal pege på, hvordan hun er blevet god til sit job, siger hun:

”Jeg tror, at man bliver god, når man laver det, man kan lide. Det her er også min fritidsinteresse,” siger Pia, som blandt andet også er demensven og demensvejleder.

”Og så kan jeg lide, at man kan gøre en forskel for nogen,” siger hun. Og det mærker hun, at hun gør.

”En god dag for mig kan være, hvis jeg ved, at en beboer har haft en skidt dag, og det så kan lykkes mig at vende den dag. Det er en succes,” siger Pia.

Det kan også være at gøre en beboer glad for afdelingen.

”De, der bor her, er bevidste om, at de har en lortesygdom. Det kalder vi det. Men en god dag kan være, når én der har været ked af at flytte ind, en dag får gnisten tilbage i øjnene,” siger Pia.

Håb om at prisen kan inspirere andre

Pia håber meget, at prisen kan være med til at inspirere andre til at have lyst til at arbejde med demens.

”Vi gør det anderledes her. Vi har ingen skemaer, for det passer ikke til virkeligheden. Derfor er der heller aldrig nogen, der går, hvis de er midt i noget, selvom de har fri,” siger Pia.

Afdelingen arbejder ud fra mottoet: ”Det har jeg aldrig prøvet før, så det må jeg være supergod til.” Citatet stammer oprindeligt fra Pippi, men på afdelingen bliver det brugt til at turde at kaste sig ud i ting, man ikke har prøvet før og at turde at fejle.

thomas bredsdorf foto jørgen true
”At være pårørende er at være skyldig og føle sig skyldig. I har lettet den skyld for mig,”sagde Thomas Bredsdorff henvendt til alle de fagpersoner, der deltog i prisuddelingen. Han er forfatter til bogen ”Tøsne og forsytia”, som handler om livet med en hustru med demens. ”I har givet Lene (Thomas’ hustru, red) et trygt liv. Hun er tryg. Og I har givet mig et nyt liv. Jeg troede mit liv var slut, da Lene blev syg. Og det skylder jeg jer,” sluttede Thomas Bredsdorff af med at sige. Jørgen True

Se mennesket frem for sygdommen

Og så har afdelingen stor glæde af at arbejde ud fra den engelske psykologiprofessor Tom Kitwoods blomstermodel, der handler om at se mennesket og ikke sygdommen.

”Vi bliver ved med at spørge ind til borgeren, for at vi ikke kommer til at tage noget for givet, og for at beboerne ikke bare bliver et nummer i køen,” siger hun.

”Og måske skal man gøre en handling én million gange. Men det er ligegyldigt, hvis bare det lykkes én gang. Det er anerkendelsen af ens arbejde,” siger Pia Johnsen Nielsen.

Et fagligt fyrtårn

Karen Stæhr, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, samt medlem af den jury, der har peget på Pia Johnsen Nielsen som årets vinder, siger om valget:

”Pia opfylder de kriterier, vi synes, var vigtige. En basismedarbejder, der både rummer den enkelte beboer, de pårørende og kollegerne. Hun har blandt andet kastet sig ud i at skabe et botilbud til yngre borgere med demens, og det er ikke den gruppe, vi taler mest om. Hun står som et fagligt fyrtårn og som en meget fin person, der kan give kollegerne meget,” siger Karen Stæhr.

Med demensprisen følger en personlig pengepræmie på 10.000 kroner og en præmie på 50.000 kroner til arbejdspladsen.

Demensprisen

Demensprisen er et led i ”Den Nationale Demenshandlingsplan 2025” og uddeles for første gang i 2017 af ældreminister Thyra Frank (LA) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). 
Formålet med prisen er at anerkende og hylde de mange medarbejdere, der hver dag skaber glæde, tryghed og værdighed for mennesker med demens og deres pårørende landet over.

Det er en faglig jury, der har udpeget vinderen. Juryen består af:
Karen Stæhr, sektorformand, FOA
Grethe Christensen, formand, Dansk Sygeplejeråd
Lone Vasegaard, formand, Demenskoordinatorer i Danmark
Andreas Rudkjøbing, formand, Lægeforeningen
Nis Peter Nissen, direktør, Alzheimerforeningen
Bjarne Hastrup, administrerende direktør, Ældre Sagen
Karen Tannebæk, uddannelsesleder, Nationalt Videnscenter for Demens

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev