Annonce

Bostedet Visborggaard, som ligger på et tidligere herresæde.

Tema: Vold i psykiatrien

Vejledning på bosted: Ok med ’slag og spark’ mod psykisk syge


På et bosted for psykisk syge er ’mindre slag og spark’ mod beboerne okay ifølge retningslinjerne. Det har ombudsmanden påtalt. Alligevel er det ikke ændret.

Annonce

Region Nordjylland skrev i deres retningslinjer for håndteringen af overgreb på regionens socialpsykiatriske bosteder, at 'mindre slag og spark’ mod beboerne typisk ikke er strafbare. Ombudsmanden anbefalede ved et besøg på det nordjyske bosted Visborggård, der ses på billedet, at man ændrede retningslinjerne. Det lovede ledelsen at gøre, men nu viser en aktindsigt, at formuleringen stadig står der i dag. Bostedet Visborggaard er siden besøget fra Ombudsmanden i maj måned flyttet til en ny adresse i Hadsund. Scanpix/Peter Marling

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

I en vejledning om håndteringen af overgreb begået af medarbejdere på det socialpsykiatriske bosted Visborggård ved Hadsund står der, at ‘mindre slag og spark’ mod beboerne typisk ikke er strafbare.

Vejledningen fra bostedet, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i, vækker bekymring hos Karen Stæhr, sektorformand i SOSU-sektoren i FOA:

”Det er ikke regionen, der skal vurdere, om noget er strafbart eller ej. Det har vi et retssystem, der skal,” siger hun.

Hun er nervøs for, at man risikerer at skabe en forrået kultur, hvis vold – uanset om det er rettet mod beboere eller medarbejdere – bliver noget, man skal acceptere.

”Jeg synes, at man både svigter medarbejderne og beboerne, når man skriver sådan noget i retningslinjerne, fordi det er med til at flytte grænserne for, hvad der er acceptabelt på sådan et bosted,” siger Karen Stæhr. 

Ombudsmanden: Vi tjekker op på det

Ombudsmanden, der i år har særligt fokus på sikkerheden for beboerne i socialpsykiatriske botilbud, gjorde ellers i et tilsynsnotat i maj måned ledelsen på Visborggård opmærksom på, at sætningen var ‘meget uheldigt formuleret’. 

Dengang oplyste ledelsen til Ombudsmanden, at formuleringen i vejledningen, som gælder for den nordjyske regions bosteder, var en fejl, der ville blive fjernet. Ombudsmandens besøgshold gjorde derfor ikke mere ved sagen. Men efter de nye oplysninger er kommet frem, vil man igen kontakte den nordjyske region.

Vi regner med, at når ledelsen siger sådan til os, så retter de det også. Når nu I (Fagbladet FOA, red.) har informeret os om det, så vil vi kontakte regionen og sige, at da vi var på besøg talte vi om, at denne instruks skulle rettes, og høre, om det var sket, og i givet fald hvorfor ikke,” siger Erik Dorph, konsulent hos Ombudsmanden.

Han påpeger ligesom Karen Stæhr, at italesættelsen af vold og trusler, har stor afsmitning på kulturen på landets bosteder. Derfor er det også vigtigt, at alle tilfælde tages alvorligt. 
 

Region: Vi retter det nu

Hos Region Nordjylland oplyser en kontorchef, at man vil få den omtalte retningslinje ’Mistanke eller viden om medarbejderes overgreb mod beboere’ rettet med det samme. 

“Det skal vi have ændret. Hvorvidt slag og spark er strafbart er en opgave for politiet at vurdere, så vi siger tak for, at vi bliver gjort opmærksom på det,” siger Tove Zetterberg Gjerlevsen, kontorchef i specialsektoren i Region Nordjylland. 

Hun fortæller, at det var en administrativ fejl, der var årsagen til, at formuleringen ikke blev fjernet tidligere lokalt efter Ombudsmandens tilsyn. 

“Ledelsen tog initiativ til at få det ændret, men det slog ikke igennem. Det er et ledelsesansvar at sikre, at den administrative medarbejder, der bliver bedt om ændre formuleringen, også gør det, men der har været rigtigt meget at se til på det botilbud,” siger Tove Zetterberg Gjerlevsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev