Annonce

Tusindvis af danskere demonstrerede i dag tæt på Christiansborg. Budskabet til politikerne var velfærd frem for skattelettelser.

Opråb til politikerne: Ikke flere besparelser – vi vil have velfærd

Tusindvis af danskere gik i dag på gaden for at råbe politikerne op. Budskabet var klart – giv os velfærd frem for skattelettelser.

Annonce

Tusindvis af danskere demonstrerede tirsdag den 7. november tæt på Christiansborg. Budskabet til politikerne var velfærd frem for skattelettelser. Jannik Roos Jacobsen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Tusindvis af danskere samlede sig i dag, tirsdag den 7. november, til demonstration ved Christiansborg. Målet var at gøre politikerne opmærksomme på, at velfærden er presset og har brug for et akut løft. 

"Vi står ved en korsvej, og vi må vælge: Skattelettelser eller velfærd. Jeg oplever, at det her er starten på, at Danmark for alvor siger til sine beslutningstagere, at vi vil have et samfund, der handler om, tryghed og lighed, og hvor vi holder hånden under dem, hvis tilværelse slår knuder undervejs," siger Dennis Kristensen, formand for FOA, der er en af talerne til arrangementet. 

Han frygter for konsekvenserne, hvis opråbet ikke bliver hørt. 

"Hvis ikke vi siger stop nu, vil vi om 15-20 år få et samfund, hvor vi hver især må klare os selv," siger Dennis Kristensen til Fagbladet FOA. 
Rikke Aggernæs, socialarbejder fra Københavns, oplever sammen med Ingerlise Lewis, der arbejder som social- og sundhedsassistent, ligeledes i København, at der er blevet skåret i velfærden over de sidste 15 år. Konsekvensen er, at medarbejderne går ned med stress, og omsorgen af de svageste borgere er skåret væk.
Rikke Aggernæs (t.v. med skiltet), socialarbejder i København, er sammen med Ingerlise Lewis (t.h.), social- og sundhedsassistent, ligeledes i København, gået på gaden for at demonstrere sammen med kollegaerne. De oplever begge, at der er blevet skåret i velfærden over de sidste 15 år. Konsekvensen er, at medarbejderne oftere går ned med stress, og omsorgen til de svageste borgere er blevet skåret væk. Anders Ejbye-Ernst
Flere af dem, der er forsamlet ved Christiansborg, peger især på, at det er de svageste, der betaler prisen for politikernes prioriteringer.

"Jeg synes, at man bruger pengene forkert. Jeg kan se, at man med kontanthjælpsloftet og alle reformerne på socialområdet forringer de svageste borgeres vilkår," siger Rikke Aggernæs, der arbejder som socialarbejder i København. 

Også de ældre mærker konsekvenserne af sparekniven.

"Jeg kan mærke, at vi har fået mere travlt. Det, vi når i dag, er plejeopgaverne, men omsorgen mangler. Det har vi ikke tid til, når vi først skal sørge for, at de ældre er tørre, rene og har mad i munden," siger Ingerlise Lewis, der arbejder som social- og sundhedsassistent i København.
Jeanette Westh, pædagog, og Kirsten Almind, pædagogmedhjælper, oplever, at man har fået flere børn på stuerne, men antallet af medarbejdere er det samme. Det betyder, at det enkelte barn oplever mindre nærvær.
Jeanette Westh (tv) , pædagog, og Kirsten Almind (th), pædagogmedhjælper, oplever, at man har fået flere børn på stuerne, men antallet af medarbejdere er det samme. Det betyder, at det enkelte barn oplever mindre nærvær, fortæller de. Anders Ejbye-Ernst
Også på børneområdet mærker de ansatte, at der er blevet sparet.

"Konsekvensen er, at der er mindre tid til omsorg. Jeg oplever også flere kollegaer, der går ned med flaget, fordi de har så travlt, at de går hjem med følelsen af ikke at kunne slå til," siger Jeanette Westh, der arbejder som pædagog i København.

Hendes kollega Kirsten Almind, der arbejder som pædagogmedhjælper, har samme oplevelse.

"Jeg har været i faget i 28 år og har mærket de mange besparelser, men nu er det nok. Det kan ikke passe, at de rige får skattelettelser, mens vi skal løbe stærkere. Regeringen må sørge for, at kommunerne får tilført flere penge til at løfte opgaverne," siger Kirsten Almind.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev