Annonce

Sosu med ældre kvinde

Frustreret sosu: Her spilder jeg tid på meningsløs dokumentation


Tina Wichmann Brusen savner klare retningslinjer for, hvad der skal dokumenteres og hvordan. Tit indrettes dokumentationskravene efter tilsynsførendes ønsker.

Annonce

Tina Wichmann Brusen følger en beboer rundt på afdelingen. Bagefter bruger hun længere tid end selve turen tog på at dokumentere, at det er gjort. Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Når Tina Wichmann Brusen har fulgt en beboer med rollator to gange rundt på afdelingen på Langagergård Plejecenter, skal Tina Wichmann Brusen efterfølgende bruge endnu længere tid på at dokumentere aktiviteten.

Det skal noteres i beboerens døgnrytmeplan, i handleplanen og i de 12 sygeplejefaglige optegnelser.

Og for en sikkerheds skyld skal Tina Wichmann Brusen også printe døgnrytmeplanen, når der sker ændringer, hvis der kommer en vikar, der ikke har adgang til det elektroniske system.

Dokumentation tager længere tid end aktiviteten

Og det trætter Tina Wichmann Brusen, der i 20 år har arbejdet som først hjemmehjælper og siden som social- og sundhedsassistent.

”Alle er frustrerede, for vi bruger meget længere tid på det administrative end på selve aktiviteten,” siger Tina Wichmann Brusen.

Endnu værre er det, hvis en beboer får en urinvejsinfektion.

”Hvis vi opdager en urinvejsinfektion, skal vi indberette det som en utilsigtet hændelse, vi skal oprette en handleplan, der skal evalueres, hvis der har været urinvejsinfektion før, derudover skal det opdateres i det Fælles Medicinkort (FMK), og det skal skrives i journalen og i de 12 sygeplejefaglige råd. Derudover skal vi ringe til lægen og ofte rykke apoteket for at få medicinen ud. Når behandlingen er slut, skal vi ringe eller skrive til lægen igen for at få medicinen fjernet fra FMK,” siger Tina Wichmann Brusen.

Savner klare retningslinjer

Tina Wichmann Brusen er på ingen måde modstander af dokumentation, men hun savner helt klare retningslinjer for hvad, og hvordan der skal dokumenteres:

”Hver gang vi har tilsynsførende, uanset om det er en embedslæge eller én fra kommunen, så er det den tilsynsførendes holdning til, hvordan der skal dokumenteres, der afgør, hvad vi skriver. Vi pleaser tilsynsførende,” siger Tina Wichmann Brusen.

”Vi har lige haft tilsyn, og den tilsynsførende var glad, for det var den samme, vi havde sidste år, så hun kunne se, vi havde arbejdet med det, hun havde sagt. Nu håber vi, at det også er hende, der kommer næste år,” siger Tina Wichmann Brusen.

Indimellem ønsker hun sig tilbage til tiden, da hun begyndte som hjemmehjælper:

”Dengang noterede vi ændringer. Det ville give mening at gå tilbage til. Hvis beboeren er som vanligt, er det vanvittigt at skrive uge efter uge, at de har gået to omgange på afdelingen. Der mener jeg, vores tid er for kostbar,” siger Tina Wichmann Brusen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev