Annonce

Hånd med danske mønter

Tema: OK18

Tjek din lønseddel: Lille stigning på vej


Sjette og sidste lønstigning fra overenskomst 2015 er
på vej ind på din konto. Den bliver mindre end forventet, fordi der kun er små hop i lønnen på det private arbejdsmarked.

Annonce

Lønstigningen 1. oktober giver ikke råd til meget mere at snolde for. Mere positivt er det, at  medlemmenes realløn fastholdes henover hele overenskomstperioden, mener FOA. Og forbundet forventer mere markante lønstigninger i den nye overenskomst, hvor forhandlingerne går i gang om et par måneder.  Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Hvis du havde regnet med at bruge lønstigningen 1. oktober til julegaver, skal du enten regne om eller give meget små gaver. 

For lønnen til ansatte i kommuner og regioner stiger med bare 0,16 procent.

Det er næppe noget, som ret mange lægger mærke til, for det betyder sølle 40 kroner før skat mere om måneden, hvis du tjener 25.000 kroner.

Hvis du får 20.000 kroner om måneden må du nøjes med 32 kroner i lønstigning, mens ansatte med en månedsløn på 30.000 kroner kan se frem til 48 kroner mere.

Lav inflation sikrer købekraft

Da overenskomsten blev aftalt i 2015, blev lønstigningen den 1. oktober sat til 0,8 procent. Altså fem gange højere end det endelige resultat.

Aftalen byggede imidlertid på, at reguleringsordningen, der skal sikre, at offentligt ansattes løn holder trit med lønnen på det private område, ville udløse en pæn stigning. Men sådan gik det ikke.

”Det er reguleringsordningen, der skuffer vores forventninger, for lønnen på det private arbejdsmarked er ikke steget så meget, som man skønnede, da overenskomsten blev indgået i 2015,” forklarer FOAs forhandlingschef Jakob Bang.

Han peger på, at FOA-medlemmernes realløn, altså lønnens købekraft, har udviklet sig positivt til trods for de små stigninger.

”Den lave inflation har betydet, at vores realløn har været bedre i de her år end de foregående,” siger han.

12.000 kroner mere om året

Den minimale lønstigning 1. oktober er den sidste af seks lønstigninger i den 3-årige overenskomst-periode. De har samlet ført til en generel lønstigning på 4,17 procent.

Det betyder, at hvis din løn i 2015 for eksempel var 25.000 kroner om måneden, vil den nu være på lidt over 26.000 kroner. Og din årsindtægt er steget fra 300.000 kroner til 312.510 kroner.

Det resultat finder FOAs formand Dennis Kristensen nogenlunde acceptabelt, for forhandlingerne i 2015 foregik, mens samfundet stod mellem krise og vækst. 

”Med de vilkår er jeg er tilfreds, hvis vi udover at sikre reallønnen også får en beskeden forbedring af den," siger han. 

OK18 skal give markant lønstigning

I den kommende overenskomst (OK18) har FOAs formand til gengæld en klar forventning om, at medlemmernes løn kan øges mere markant.

”Vi vil have en fremgang i reallønnen, som medlemmerne virkelig kan mærke. I resten af samfundet oplever man, at vi er ude af krisen, og at det går fremad. Det skal man også kunne som lønmodtager i den offentlige sektor. Vi skal også have del i opsvinget,” siger Dennis Kristensen.

Han vil ikke sætte præcise tal og procenter på sine forventninger.

”Men de 2,50 kroner, som privatansatte hvert år får lagt på timelønnen i tre år, skal vi i hvert fald nå, hvis ikke de offentligt ansatte skal sakke bagud.”

Hvis Dennis Kristensens forventninger bliver indfriet, vil det betyde cirka 5.000 kroner om året i lønstigning til en fuldtidsansat.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev