Annonce

rengøringsassistent på skole på Bornholm

Udlicitering af rengøring var en fiasko


Siden 1. september har skolerengøringen på Bornholm været  tilbage på kommunens egne hænder. Borgmesteren fortryder udlicitering.

Annonce

Rengøringsassistent Gitte Sonne Hansen nyder, at hun igen har tid til at gøre ordentligt rent. Fra 2014 til 2017 arbejdede hun for Elite Miljø A/s, som havde overtaget opgaven med skolerengøringen. Men udliciteringen var en fiasko, som borgmesteren nu fortryder.  Pelle Rink

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Bornholms borgmester, Winnie Grosbøll (S), ærgrer sig over, at kommunen i 2014 udliciterede skolerengøringen. 

“Jeg har fortrudt, for jeg har aldrig oplevet så mange klager fra borgerne over rengøringen, som efter Elite Miljø overtog opgaven,” siger hun. 

De mange klager, sygemeldinger og opsigelser har fået kommunen til at droppe det private firma. Siden 1. september har det igen været kommunalt ansatte, der gør rent på skolerne. 

Samtidig er der tilført 3,5 millioner kroner ekstra til rengøringsbudgettet, så medarbejderne enten kan få flere arbejdstimer eller et mindre areal at gøre rent på.

91

personer blev virksomhedsoverdraget, da Elite Miljø A/S overtog skolerengøringen på Bornholm i 2014. Af dem er der kun 23 tilbage. 

Ingen besparelse

Udliciteringen var ikke Winnie Grosbølls eget forslag, men hun var med i det budgetforlig, der besluttede sig for udlicitering i 2014. Hun troede på Elite Miljøs løfte om, at der kunne spares 5,5 millioner kroner.

“Men når det viser sig, at man har taget fejl, skal man erkende det,” siger hun og tilføjer, at kommunen har betalt for en vare, den ikke har fået. Fagbladet FOA har været i kontakt med Elite Miljø, og de ønsker ikke at kommentere kritikken.

Der er ingen præcise opgørelser over, hvor mange kommuner der hjemtager rengøringen, og hvor mange der fortsat udliciterer. “Vi ser ikke nye udliciteringer, men vi ved ikke, hvor mange der hjemtager rengøringen,” siger professor Ole Helby, RUC, der forsker i udlicitering.

Klager og sygdom gjorde udslaget

Gentagne klager fra borgere, dårligt arbejdsmiljø og mange sygemeldinger fra medarbejderne fik sidste år  kommunen til at opsige Elite Miljø pr. 1. september 2017. En del af de medarbejdere, der i løbet af de tre år har forladt arbejdspladsen, vender nu tilbage.

Ansatte betaler prisen

Medarbejdere, der overgår fra offentlig til privat ansættelse i forbindelse med en udlicitering, oplever et fald i lønnen i årene efter udliciteringen set i forhold til en sammenlignelig kontrolgruppe. Faldet er på ca. 30.000 kr. det første år. 

Kilde: KORA-rapport


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev