Annonce

Minister beder dig om hjælp med at udrydde overflødige regler

Overflødige regler og unødvendig dokumentation skal udryddes. Og det beder innovationsminister Sophie Løhde (V) og FOA om offentligt ansattes hjælp til.

Annonce

Innovationsminister Sophie Løhde (V) og FOA-sektorformand Karen Stæhr ser frem til at modtage FOA-medlemmers forslag til regler, der bør skrottes. Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

FOAs medlemmer spiller en vigtig rolle i forhold til at få skabt en offentlig sektor med mere tid til kerneopgaven.

Derfor har innovationsminister Sophie Løhde (V) indgået et partnerskab med FOA, underskrevet af formand for social- og sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr, som desuden sidder med i et af regeringens udfordringspaneler for sammenhængsreformen, der fokuserer på afbureaukratisering.

De to kvinder skal få FOAs medlemmer til at bidrage til initiativet ’Meld en regel’, som træder i kraft 1. oktober, og som handler om at få de ansatte i den offentlige sektor til at sende eksempler på unødvendig dokumentation og registrering ind.

FOA: Lad os få dokumentation på bordet

Karen Stæhr takkede omgående ja, da Sophie Løhde på årets Folkemøde luftede ideen om et partnerskab:

”Vi har talt om dokumentation og registreringer næsten alle de år, jeg har været med. Politikerne taler hele tiden om unødvendige registreringer, og der er også politikere, der taler om, at hvis ikke de skulle registrere, kunne de spare millioner, der kunne gå til medarbejdere. Det hviler på et føle-grundlag, vi har ikke rigtig dokumentation for det,” siger Karen Stæhr.

Og det er den dokumentation, hun én gang for alle håber, hun får med dette initiativ med hjælp fra medarbejderne, der har det inde på arbejdslivet:

”Når jeg går ind i det her, er det for at sige: Nu må det enten stoppe, at vi taler om unødvendig dokumentation, fordi vi ikke finder noget, eller også finder vi denne gang ud af, hvad det er for unødvendig dokumentation, alle taler om. Det siger jeg ikke for at forklejne meldingerne om unødvendig dokumentation, men for at ændre eller fjerne det, må vi have præcis besked om, hvad der ikke er nødvendigt,” siger Karen Stæhr.

Spaden skal stikkes dybere

Sophie Løhde er langt fra den første minister, der vil gøre op med unødvendig bureaukratisering, og det er hun pinligt bevidst om, siger hun:

”Der findes ingen regering uanset farve, der ikke har haft afbureaukratisering af den offentlige sektor som en del af den politiske dagsorden. Men succesraten for, hvad der er lykkedes, er knap så lang,” siger Sophie Løhde.

”For mig handler det om, at man ikke har stukket spaden dybt nok. Man har spurgt i ministerierne, hvilke regler man kunne undvære. Det unikke i dette partnerskab er, at vi påtager os et ansvar for, at hvis vi skal lykkes, skal vi gøre det sammen,” siger Sophie Løhde.

Minister beder om tilgivelse på forhånd

Og i den øvelse er de ansatte i den offentlige sektor uundværlige:

”Det betyder rigtig meget, at vi spørger dem, der ved, hvor skoen trykker. Det er der, jeg tror, vi får de bedste bidrag. Og jeg vil på forhånd gerne bede medarbejderne om en form for tilgivelse, for jeg forstår godt, hvis de er trætte af at høre om afbureaukratisering,” siger Sophie Løhde.

Af samme grund understreger Sophie Løhde, at hun stiller sig til rådighed for de medarbejdere, der gerne over for hende vil uddybe et givent ønske om at fjerne en regel.

”Jeg siger ikke, at jeg når at tale med alle FOAs medlemmer, men jeg mener seriøst, at man vil blive mødt af åbenhed, hvis man kontakter mig. Jeg er oprigtigt interesseret i de gode bidrag, og det er ikke en gimmick, vi lige har fundet på,” siger Sophie Løhde.

Mål om forbedret velfærd

Det er muligt at melde en regel mellem 1. oktober 2017 og 1. februar 2018. Undervejs og til sidst vil de indkomne bidrag blive behandlet.

”Målet er, at vi løfter kvaliteten i vores fælles velfærd. Vi har hele tiden lagt nye krav og regler ovenpå, men vi har ikke skrællet af. Derfor tror jeg ikke altid, vi får leveret den kvalitet, vi egentlig er i stand til. Alt, hvad vi kan få frigjort af tid og penge, skal bruges til forbedring af vores fælles velfærd,” siger Sophie Løhde.

Selvom andre før har forsøgt sig med afbureaukratisering, er denne gang anderledes, siger Karen Stæhr.

”Det, at man inddrager organisationerne, er det nye i det her, og det var derfor, jeg med det samme sagde ja. Og det nye er en minister, der siger: ’Jeg vil gerne samarbejde med jer, for jeg anerkender, at I hører noget fra jeres medlemmer, som vi ikke hører.’ Det er jo det samspil, der skal til for at ændre noget. FOA kan ikke gøre det uden de andre organisationer og uden KL, Danske Regioner og ministeriet,” siger Karen Stæhr.

Meld en regel

Meld en regel’ er navnet på en kampagne en række ministerier står bag. Herunder innovationsministeriet, hvor minister Sophie Løhde (V) har indgået et partnerskab med FOA.
Fra søndag 1. oktober frem til 1. februar 2018 kan FOAs medlemmer sende forslag til afbureaukratisering til meldenregel@foa.dk
Mailen skal indeholde en beskrivelse af problemet, forslag til løsning samt hvilken lov eller regel forslaget vedrører.
Forslagene vil undervejs og til slut blive evalueret og inddraget i den videre afbureaukratiseringsproces.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev