Annonce

Disse 7 lægemidler er skyld i flest fejl


Vær særligt opmærksom på syv grupper af lægemidler, der fører til mange fejl, advarer Styrelsen for Patientsikkerhed.

Annonce

Syv grupper af lægemidler står bag de fleste alvorlige utilsigtede hændelser med medicin. Pelle Rink

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Syv grupper af lægemidler er involveret i en femtedel af de utilsigtede hændelser med medicin, der er blevet kategoriseret som dødelig, alvorlig eller moderat alvorlig.

Det har Styrelsen for Patientsikkerhed fundet ud af på baggrund af utilsigtede hændelser, der er indsendt til Dansk Patientdatabase.

“Al håndtering med lægemidler kræver opmærksomhed, men de utilsigtede hændelser peger på disse lægemidler som særligt problematiske,” siger farmaceut i Styrelsen for Patientsikkerhed, Pia Knudsen.

Bør blive en del af pensum

Det drejer sig om midler mod diabetes, blodfortyndende midler, lavdosis methotrexat, koncentreret kalium, opioider, gentamicin og digoxin.

Pia Knudsen ønsker at skærpe opmærksomheden om de syv grupper medicin og håber, at de kan blive pensum på sosu-uddannelserne.

“Det skal helst sige ’pling’ i hovedet, når man støder på de lægemidler. Så man for eksempel undrer sig, hvis patienten får flere blodfortyndende
lægemidler samtidig,” siger hun.

Fejlmedicinering rammer selvværdet

Det er dagligdag for mange social- og sundhedsassistenter, at de står for medicinhåndtering.

Og det kan gå hårdt ud over det faglige selvværd, når der sker fejlmedicinering, siger formanden for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr.

“Det er det, vi kalder second victim. Det er klart, det første offer er patienten, der bliver fejlmedicineret, men det andet offer er den, der har givet det forkerte medicin. De får det rigtig skidt, for det er ikke med vilje, at de har begået fejl,” siger Karen Stæhr.

De syv lægemidler du skal holde øje med

Midler mod diabetes. Både insuliner og tabletter 
•Blodfortyndende midler. Både tabletter og kapsler som eksempelvis Marevan og Pradaxa, samt blodfortyndende medicin, der gives som en indsprøjtning – eksempelvis Heparin
•Lavdosis methotrexat, som bruges til autoimmune bindevævslidelser som eksempelvis leddegigt og alvorlige former for psoriasis
•Koncentreret kalium, som gives intravenøst til behandling eller forebyggelse af kaliummangel 
•Opioider, der er stærkt smertestillende midler, som eksempelvis Morphin, Codein, Fentanyl, Methadon, Oxycodon, Pethidin, Tramadol
•Gentamicin, som er et antibiotikum der bruges til behandling af alvorlige infektioner 
•Digoxin, som er et middel, der bruges mod hjertesvigt og hjerterytmeforstyrrelser. 
Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev