Annonce

Plejepersonale der mærker på fødder

Fodterapeuter vil hjælpe sosu’er med negleklip


En afgørelse fra Ankestyrelsen betyder, at kommunerne skal tilbyde borgere almindelig fodpleje, som ellers har været en opgave, som fodterapeuterne hidtil har varetaget.

Annonce

Fremover er negleklip hos ældre en opgave, kommunerne skal varetage. Det slår en afgørelse fra Ankestyrelsen fast. Colourbox

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Ansatte i ældreplejen skal i gang med neglesaksen eller tre-i-en'eren. En principafgørelse fra Ankestyrelsen betyder nemlig, at kommunerne fremadrettet skal tilbyde borgerne simpel fodpleje.

Indtil nu er det en opgave, de fleste kommuner har afholdt sig fra, fordi det kan være en vanskelig opgave. Men i 2016 klagede en borger over, at hun ikke kunne få udført fodpleje af social- og sundhedshjælperen/-assistenen, og den klage gav Ankestyrelsen borgeren medhold i.

Af den grund tilbyder fodterapeuterne nu deres hjælp, siger Tina Christensen, formand for Danske Fodterapeuter:

”Social- og sundhedsassistenterne skal have styr på at klippe negle. For selvom det er almindelige negle, risikerer man nedgroede negle og dermed risiko for sår, hvis man klipper dem forkert,” siger Tina Christensen.

Nogle negle kræver specialviden

Tina Christensen mener, det er vigtigt, at social- og sundhedsassistenterne lærer, hvornår der er tale om kompliceret behandling, som kræver specialviden.

”Hvis vi taler almindelige negle hos en person med et godt kredsløb, der er mentalt med, så kan deres negle klippes af sosu’er. Men for patienter med for eksempel fortykkede negle, hårdhudsdannelser, kredsløbslidelser eller diabetes, er det vigtigt, at behandlingen overtages af en person med specialviden på området,” siger Tina Christensen.

Hun mener, at det er vigtigt, at behandlingen foretages af en statsautoriseret fodterapeut og ikke en fodplejer, som ikke har gennemgået den samme uddannelse.

”Hvis en ældre borger er i AK-behandling (behandling med blodfortyndende medicin, red.), har det store konsekvenser, hvis der går hul på huden. Det kræver, at man har viden om det for at håndtere det,” siger Tina Christensen.

Fodterapeuter tilbyder oplæring

Derfor vil Danske Fodterapeuter nu sende breve ud til kommunerne for at tilbyde sidemandsoplæring.

”Jeg forestiller mig, at social- og sundhedsassistenterne kan blive sidemandsoplært, og så kunne de have en pixi-lommeudgave med billeder, der viser, hvad almindelig fodpleje er,” siger Tina Christensen.

Hvis social- og sundhedsassistenterne er bevidste om, hvornår deres kompetencer er opbrugte, tror hun, at der er en række borgere, de ville kunne hjælpe med negleklipning:

”Jeg ville kunne finde nogle stykker i min klinik, hvor jeg tænkte, at hvis assistenten blev lært op, er det forsvarligt, at det var en social- og sundhedsassistent, der klippede neglene. Men som situationen er nu, hvor de ingen viden har, er det ikke fagligt forsvarligt,” siger Tina Christensen.

FOA: Fint med sidemandsoplæring

Karen Stæhr, formand for social- og sundhedssektoren i FOA hilser sidemandsoplæringen velkomment:

”Med den nødvendige oplæring, er det en opgave social- og sundhedsassistenterne kan løfte. Og vi vil meget gerne have et samspil med fodterapeuterne, som vi har det med andre faggrupper,” siger Karen Stæhr.

Ankestyrelsens principafgørelse om fodpleje

• Fodpleje er omfattet af kommunens pligt til at tilbyde personlig hjælp og pleje til personer, som på grund af midlertidigt eller varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke selv kan udføre disse opgaver.

• Kommunen skal alene tilbyde borgeren fodpleje efter bestemmelsen om personlig hjælp og pleje i servicelovens § 83, hvis der er tale om hjælp til almindelig fodpleje og ikke egentlig behandling. Almindelig fodpleje kan blandt andet omfatte klipning af negle og at få fødderne indsmurt i creme.

Kilde: Ankestyrelsen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev