Annonce

To au pairer fra Fillipinerne i en have med en rutchebane

Dennis K: Der er tale om slavelignende forhold

Der er det seneste halvandet år registreret 188 tilfælde af særdeles kritisable forhold for au pairer. Der er derfor behov for at ændre ordningen, mener FOAs formand Dennis Kristensen.

Annonce

TV 2 sætter i en ny dokumentarserie fokus på arbejdsforholdene for au pairer i danske familier. POLFOTO/Christian Als

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Der er i disse dage fokus på den danske au pair-ordning, da første del af dokumentarserien ”Sandheden om vores au pair – Udnyttelse eller verdens bedste ulandshjælp?” onsdag rullede over skærmen på TV2.  I Serien følger man hverdagen hos tre danske familier, der har en filippinsk au pair boende.
 
Omkring 2000 danske familier har i dag en au pair. Men selvom formålet med au pair-ordningen handler om kulturudveksling, står det ikke sådan til i alle tilfælde. FOA har registreret 188 sager om særdeles kritisable forhold siden 2015, skriver BT. FOAs formand Dennis Kristensen mener derfor, at der er behov for at ændre på ordningen. 
 
”Der er lige præcis tale om slavelignende forhold. Selvom der også findes gode og ordentlige værtsfamilier, er det ikke dem, vi skal lave lovgivning efter. Loven skal beskytte mod dem, der ikke kan finde ud af det. Dem, der opfatter en au pair som vor tids tjenende ånd, som deres private husslave eller personlige tjener,” siger han til BT onsdag. 
 

Straffet med mere arbejde

En au pair har betinget af anonymitet til BT fortalt om de forhold, som hun arbejdede under hos sin værtsfamilie i det nordsjællandske. Maria, som den 24-årige filippinske kvinde bliver kaldt i artiklen, havde lange arbejdsdage, ingen ferie, og hun blev indkvarteret 30 minutters buskørsel væk fra familien. 
 
»Jeg kendte godt reglerne. Det, der stod i kontrakten, var bare noget andet end den liste af opgaver, jeg blev præsenteret for af familien, da jeg ankom. Men da jeg i begyndelsen forsøgte at sige fra, holdt de op med at tale til mig, og jeg blev straffet med endnu mere arbejde,« fortæller Maria til BT.
 
Fra politisk side er meldingen fra Enhedslisten, at man ikke mener, at danskerne fremover skal have muligheden for at få en au pair.
 
”Det er import af billig arbejdskraft til velhavende familier, der har behov for hjælp med det huslige arbejde. Men det store problem er, at de ikke har de samme rettigheder som andre lønmodtagere, der er omfattet af en overenskomst,” siger beskæftigelsesordfører Finn Sørensen (EL) til TV2.
 

Ordningen skal fundamentalt ændres

FOAs formand Dennis Kristensen har i Jyllands-Posten onsdag skrevet et længere debatindlæg, hvor han kommer med forslag til forbedringer af den danske au pair-ordning. Han mener, at ordningen skal fundamentalt ændres, hvis den skal kunne kaldes anstændig. 
 
”Først og fremmest skal au pairers opholdstilladelse gives, uden at den som i dag knyttes til værtsfamilien. Au pairen står i dag i et urimeligt afhængighedsforhold til værtsfamilien, som i praksis har hånds- og halsret over au pairen. Det skal være muligt for en au pair at bryde med en familie, der ikke udbetaler løn, overskrider arbejdstid eller på anden vis overtræder reglerne, uden at skulle frygte at blive sendt til sit hjemland,” skriver han til Jyllands-Posten.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev