Annonce

Kvinde står foran en række hvide biler

Tema: Sygdom

Ansatte uden oplæring bliver mere syge

Dårligt fysisk arbejdsmiljø og mere sygdom er de alvorlige følger af, at mange ansatte ikke bliver vejledt godt nok i, hvordan
de skal udføre deres arbejde.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Lisbeth Kragh Ludvigsen arbejder i Sorø Ældrepleje, og her får alle oplæring og vejledning i deres arbejde. "Blandt andet derfor har vi et godt arbejdsmiljø," siger hun. Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Mere end hvert femte FOA-medlem (22 procent) har ikke fået den nødvendige vejledning i, hvordan de klarer deres arbejde uden at sætte helbredet på spil.

Det viser en ny medlemsundersøgelse fra FOA. Undersøgelsen viser også, at manglende oplæring har alvorlige konsekvenser.

Ansatte, der ikke har fået oplæring eller instruktion, arbejder nemlig oftere i arbejdsstillinger, der truer deres helbred, og de har et højere sygefravær.

“Det er et kæmpeproblem og en grov overtrædelse af arbejdsmiljøloven, og det forværrer arbejdsmiljøet og nedslidningen,” siger Jens Nielsen, der er forbundssekretær i FOA. Han vil have både arbejdsgiverne og Arbejdstilsynet på banen for at få løst problemet.

Stigende fokus på oplæring

Arbejdstilsynet har siden 2011 haft fokus på tilsyn med oplæring af unge og nyansatte og har givet en række påbud, også inden for FOAs område, oplyser forebyggelseskonsulent Holger Delfs til Fagbladet FOA.

“Vores reaktion afhænger af, hvor galt det kan gå, altså hvilke konsekvenser manglende oplæring kan have. Arbejde med forflytninger og forvredne arbejdsstillinger hører til i den alvorlige afdeling,” siger han.

Ansvaret ligger på arbejdspladsen

Chefkonsulent i Kommunernes Landsforening Preben Meier Pedersen mener, at problemer med oplæring skal løses på den enkelte arbejdsplads mellem leder og medarbejdere.

“Men vi tager også gerne en snak i det samarbejde om arbejdsmiljø, som vi har med blandt andre FOA, om vi kan gøre noget i fællesskab,” siger han.

Sorø Ældrepleje er en arbejdsplads, hvor oplæring og vejledning gennemføres systematisk, og det giver positive resultater, fortæller social- og sundhedshjælper Lisbeth Kragh Ludvigsen, der også er arbejdsmiljørepræsentant.

”Vi har et godt arbejdsmiljø hos os, blandt andet fordi alle nyansatte bliver oplært og får vejledning i forflytning. Men erfarne ansatte kan også bruge instruktion, for der findes ikke noget værre end dårlige vaner,” siger hun.

Se også undersøgelsen blandt FOAs medlemmer: Fysisk arbejdsmiljø

Kritik fra Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet havde i 2016 52 såkaldte tilsynsreaktioner som påbud og strakspåbud for manglende instruktion af ansatte på områderne hospitaler, rengøring, daginstitutioner, døgninstitutioner og hjemmepleje.
Kilde: Arbejdstilsynet

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev