Annonce

Lille dreng sidder ved bord og skal tegne med blyant, som han får rakt.

Dagplejerne skal på skolebænken


Et stort flertal af Folketingets partier vil have flere dagplejere uddannet til pædagogiske assistenter.

Annonce

Dagplejebørn vil i løbet af de kommende år møde flere pædagogiske assistenter. Politikerne har afsat  millionbeløb til at uddanne dagplejere. Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Kommunerne får henover de næste fire år (2017-2020) cirka 50 millioner kroner fra staten, så de kan uddanne flere dagplejere til pædagogiske assistenter. Endvidere får dagplejeledere og dagplejepædagoger ekstra midler til efteruddannelse.

Flere penge til uddannelse på dagtilbudsområdet er bare ét af 24 forskellige initiativer, som regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre er blevet enige om i en ny aftale, som skal styrke dagtilbuddene.

Uddannelsesløftet skal blandt andet understøtte arbejdet med pædagogiske læreplaner og ad den vej løfte den generelle pædagogiske kvalitet.

Ros til regeringen

Mogens Bech Madsen, der er formand for Pædagogisk Sektor i FOA, er glad for aftalen om en uddannelsesespulje til dagplejerne, og han ser den som et vigtigt signal til kommunerne.

”Vi vil gerne rose regeringen for målrettet at give dagplejerne et reelt fagligt kompetenceløft. Dagplejen er et vigtigt område, fordi børnene er her i de helt afgørende år af deres udvikling,” siger han.

Mogens Bech Madsen glæder sig også over, at de nye uddannelsespladser til pædagogisk assistent (PAU) kommer oveni de pladser, der allerede er aftalt i trepartsaftalen fra 2016 (minimum 700 i 2017 og 2018).

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Vigtigt med attraktiv dagpleje

Dagplejen får en betydeligt højere andel af den samlede pulje til efteruddannelse i dagtilbuddene, end områdets personale-tal berettiger til.

Og det er helt bevidst og tilsigtet, fremgår det af den politiske aftale.

”Aftalepartnerne er enige om vigtigheden af en attraktiv dagpleje af høj kvalitet og prioriterer derfor at give dagplejen et ekstra løft i fordelingen af kompetencemidler,” hedder det i aftalen.

Tilfreds minister

Børne- og socialminister Mai Mercado kalder den samlede aftale med alle 24 initiativer for ”godt nyt til alle små børn og deres forældre”.

”Det er i børnenes allerførste år, fundamentet bliver lagt til deres videre færd i livet. Derfor skylder vi alle børn at give dem dagplejer, vuggestuer og børnehaver med tryghed, leg og udfordringer, så de bliver godt rustet til livet på legepladsen, i skolen og senere i voksenlivet,” skriver ministeren i en pressemeddelelse.

Se hele den politiske aftale om "Stærke dagtilbud"

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev