Annonce

Karen Stæhr

Karen Stæhr: Katastrofe at produktivitetskravet ikke er sløjfet


Det lykkedes ikke Danske Regioner at komme af med det årlige produktivitetskrav på to procent i den økonomiaftale, der tirsdag blev indgået med regeringen.

Annonce

Karen Stæhr ser ingen grund til at hæve armene efter den økonomiaftale, der tirsdag blev indgået mellem Danske Regioner og regeringen. Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

De ansatte på sygehusene skal fortsat løbe hurtigere. Det lykkedes nemlig ikke Danske Regioner at få sløjfet produktivitetskravet i den netop indgåede økonomiaftale med regeringen. 
 
Og det ærgrer Karen Stæhr, formand for social- og sundhedssektoren i FOA:
 
”Det er katastrofalt, at man ikke har afhændet produktivitetskravet. Det har vi længe arbejdet for i sygehus-samarbejdet, og vi har haft gode argumenter for det. Vi har øget produktiviteten så meget nu, at medarbejderne ikke kan klare det mere,” siger Karen Stæhr.
 
”På et tidspunkt må der være politikere, der kan se, at det her bare skaber et endnu dårligere arbejdsmiljø. Det er ikke i orden, at der ikke er lyttet til sundhedsorganisationerne. Jeg har bestemt ikke armene oppe,” siger Karen Stæhr. 
 

Stemte nej til økonomiaftalen

Det har Lise Müller heller ikke. Hun sidder i regionsrådet i Region Hovedstaden for SF samt i Danske Regioners bestyrelse, hvor hun tirsdag stemte mod en vedtagelse af aftalen.
 
”Vi har kvalitetsdata, ventetid og tilfredshedsundersøgelser, vi kunne styre efter i stedet, men det er åbenbart ikke nok. Vi er nødt til bare at levere ydelser, og vi tvinger de ansatte ud i at løbe bare for at løbe. Det er så nedbrydende,” siger Lise Müller. 
 
Allersidst i aftalen er det nævnt, at der skal være et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø på sygehusene. Og den passage er faldet både Karen Stæhr og Lise Müller for brystet:
 
”Produktivitetskrav og et godt arbejdsmiljø hænger ikke sammen. Det er stærkt provokerende, at man hæfter fire linjer på, efter man har fået at vide, at vi skal løbe hurtigere. Man presser personalet så hårdt, og det kan jeg ikke få til at hænge sammen med et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø,” siger Karen Stæhr.
 

Tilfreds men ikke superglad

Om aftalen siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S):
 
”Der er flere ting at være rimelig tilfredse med, men ikke superglade,” siger Bent Hansen.
 
Han lægger ikke skjul på, at han er ærgerlig over, at det ikke lykkedes at komme af med produktivitetskravet. Med aftalen blev det samtidig vedtaget, at styringen af sundhedsområdet skal analyseres, for at se om der findes andre og bedre modeller, og Bent Hansen har tillid til, at det arbejde kan få betydning:
 
”Jeg tror på, at de rigtige argumenter kan flytte noget. Vi kan lade produktivitetskravet være et grædetræ, eller vi kan bruge det til at få regeringen og Folketinget til at træffe en beslutning ud fra. Vi ønsker en ny og bedre model, og nu skal vi vise dem, at det skal lykkes. Det håber jeg, organisationerne vil være med til,” siger Bent Hansen.
 

Styringsmodel skal analyseres

Finansminister Kristian Jensen (V) er indstillet på at finde en ny måde at styre sundhedsvæsenet på. Til Altinget.dk siger han:
 
”Vi vil gerne have et nyt styringssystem på dette område. Og kan man lave et system, som er stærkere, som sikrer patienterne og de ansatte bedre vilkår, så gør vi gerne det. Det er derfor, vi har lavet en aftale om at undersøge, hvad der skal til,” siger Kristian Jensen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev