Annonce

Børnehave på tur i skoven

Disse 5 lege skaber ro


Børneergoterapeut Pernille Hede giver her sine bedste ideer til lege i skoven, som skaber ro.

Annonce

Børnehuset Lille Ørholm er på tur med børneergoterapeut Pernille Hede (th), som giver sin bedste tips til lege i skoven. Lilian Brøgger

Af Karen Greve
Journalist

Annonce

1. Visualisering

Børnene ligger i skovbunden og kigger op i himlen og trækronerne. Den voksne fortæller med dæmpet, rolig stemme, hvad de kan se og mærke af raslen fra blade, fuglesang og vind i håret.

Det får I ud af legen
Hvis den voksne er rolig, vil det smitte af på børnene. Samtidig får de fuld effekt af naturens dæmpende omgivelser. Hvis en gruppe har svært ved at ligge stille, kan de ligge med hovederne på hinandens maver, for det tryk på maven vil virke beroligende på mange.

2. Blinkeleg

Børnene står i en rundkreds i naturen. De holder hinanden i hænderne. Den voksne blinker til et barn, og derefter skal de bytte plads. Legen fortsætter, indtil alle har byttet plads.

Det får I ud af legen
Legen giver mulighed for, at den voksne ser hvert enkelt barn – netop den kontakt, som travlhed ofte kan vanskeliggøre. Børnene efterligner den voksnes stilhed og øver sig i opmærksomhed, øjenkontakt og sociale regler.

3. Håndtryk

Børnene står i en rundkreds med hinanden i hånden. Den voksne sender et håndtryk af sted gennem rundkredsen. Med store børnehavebørn kan legen også fungere med lukkede øjne.

Det får I ud af legen
Børn kender mest til det at være stille sammen fra sengetid med mor eller far. I andre sammenhænge bliver de (og mange voksne) utrygge ved stilhed. Derfor gælder det om at skabe lege, der skaber en ramme for stilheden, så den ikke er så farlig.

Illustrationen viser øverst en skov med to børn og nederst to børn der kravler i en underjordisk tunnel
Lilian Brøgger

4. Muldvarpen

Find et muldvarpeskud og leg muldvarper. Kravl på maven over skovbunden (store børn kan lukke øjnene, fordi muldvarper er næsten blinde). Skift mellem at kravle og ligge stille, fordi muldvarper er vågne i fire timer og sover så i fire timer.

Det får I ud af legen
Børnene får stimuleret taktilsansen af at kravle i skovbunden. Samtidig oplever de nødvendigheden af at kunne skifte mellem højt gear og lavt gear og en fornemmelse af, at pauser er vigtige.

5. Klokkeleg

Børnene står ved hvert sit træ. Et barn har en lille klokke og skal aflevere klokken til et andet barn. I første runde ringer de kraftigt med den. I anden runde skal børnene gå, uden der kommer lyd fra klokken og på samme måde aflevere den, indtil alle har prøvet.

Det får I ud af legen
Børnenes visuelle og auditive sans er i spil, og de bliver opmærksomme på skiftet mellem larm og stilhed på en positiv måde. I stedet for at forbinde ro med tyssende og måske irriterede voksne får de rare erfaringer med fra en leg. 

Kilde: Børneergoterapeut og naturformidler Pernille Hede

Forbered jer til skovturen

  • Find et godt sted med mange sager og noget at opdage. Det kan sagtens være det samme sted som sidst, da vejret og årstiden sørger for ændringer. Undgå dybt vand med stejle skrænter.
  • Giv børnene tid til selv at udforske og eksperimentere. Dolke, snor, save og reb udvider mulighederne.
  • De voksne behøver ikke at vide alt om naturen. I kan hjælpes ad med at observere, skelne og sætte ord på det, I finder. Hvis man ikke ved, hvad en blomst hedder, eller hvordan et bestemt dyr lever, kan I finde svar sammen, når I kommer hjem.
  • Medbring vand, en skovl, en spand, wc-papir, des - infektion, førstehjælp, plastikposer og tørre sokker.
  • Børnene skal være mætte, tørre og varme.

Kilde: Inger Lerstrup, forsker ved Landskabsarkitektur og Planlægning på Københavns Universitet

Læs mere: skovtid.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev