Annonce

Hænder på gravid mave

Sådan opnår du en god graviditet på jobbet


Kvinder der går og står meget i deres job, har en
større risiko for sygemelding under graviditet. Få gode råd til at opnå en god graviditet i arbejde.

Annonce

Som gravid er det vigtigt at indstille sig på, at man kan klare 20 procent mindre, end når man ikke er gravid. Det siger PhD Jean Vennestrøm. Colourbox

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Som gravid skal man indstille sig på, at man kan klare mindre, end når man ikke er gravid. Det siger, Jean Vennestrøm, som er PhD og stifter af virksomhederne Conopor og Gravid på arbejde. Hun rådgiver arbejdspladser, så medarbejdere kan opnå en god balance mellem graviditet og arbejde:

Man kører tit i et højt tempo, så den gravide må regne med, at hun skal tage 20 procent af i forhold til det, hun normalt kan klare,” siger Jean Vennestrøm. Og det gælder ikke kun på arbejdet, men generelt under graviditeten.

”Kvinderne har stadig en business hjemme. Det kan være, at de får hvile på arbejdet, og så går de hjem og giver den en skalle. Det går ikke. Det er hele døgnet, at 20 procent af aktivitetsniveauet skal af,” siger Jean Vennestrøm.

Tag en snak med din leder

Hun råder samtidig den gravide til at tage en snak med sin leder, hvor de sammen finder ud af, hvordan det er muligt for den gravide at blive i arbejdet, indtil hun skal gå fra:

”Jeg anbefaler, at den gravide taler med lederen om, hvorvidt arbejdsopgaverne kan blive, så den gravide kan være på arbejdspladsen gennem hele graviditeten,” siger Jean Vennestrøm.

1) Den gravide kan klare mindre end normalt

Som tommelfingerregel kan den gravide klare 20 procent mindre end normalt. Tilrettelæg arbejdsopgaverne, så den gravide har færre opgaver.

2) Find alternative arbejdsopgaver 

Træk og skub samt meget gående og stående arbejde og tunge løft øger risikoen for at føde for tidligt. Find alternative arbejdsopgaver og/eller arbejdsstillinger til den gravide. Flere administrative opgaver kan være en løsning.

3) Lægens rolle

Det er den gravides egen læge, der skal vurdere, om arbejdsmiljøet udgør en risiko for graviditeten. Hvis der er risiko for graviditeten eller amningen på grund af arbejdets karakter, skal den gravide sygemeldes.

4) Dét siger loven om sygemelding

En gravid har også ret til sygemelding ifølge barselsloven, hvis lægen skønner, at graviditeten har et sygeligt forløb, der ved fortsat beskæftigelse vil medføre risiko for kvindens – eller fosterets helbred.

5) Undgå stress

Et højt tempo spiller en rolle i den gravides arbejdsdag. En stresset gravid er i højere grad i risiko for at føde for tidligt.

6) Giv plads til pauser og hvile

Arbejdsgiveren skal sørge for, at gravide har mulighed for at hvile sig liggende i løbet af arbejdstiden. Indlæg ekstra tid og pauser i den gravides program, og når andre sygemeldinger tikker ind, så vær opmærksom på, at det ikke er den raske gravide, der påtager sig opgaverne.

7) Beskyt den gravide

Gravide skal beskyttes mod påvirkninger, der kan indebære farer for graviditeten. Det bør overvejes, om den gravide skal fritages for nattevagter og skiftende vagter.

Kilde: Jean Vennestrøm samt ”Der skal tre til en god graviditet”.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev