Annonce

En mand - iført uniform - står midt på en vej. På hver side af vejen er der parkeret biler

Konflikthåndtering og flødeboller nedbringer vold mod P-vagter


P-vagterne i København halverede trusler og vold på et år med flødeboller og konflikthåndtering.

Annonce

Det er blevet mere sikkert for Henrik Fosdam og kollegerne i Parkering København at gå på arbejde. De passer mere på sig selv og hinanden. Klaus Holsting

Af Morten Olsen
Journalist

Annonce

Henrik Fosdam står på Christianshavn i København. En bil ruller op på siden af ham. Han genkender den, for det er ikke længe siden, at han gav den en bøde. Tre store mænd stiger ud og vil have bøden annulleret. Det vil Henrik ikke. Han sætter sig ned og taler afdæmpet til de tre. Episoden er et eksempel på konflikthåndtering, som de har gjort meget ud af hos
Parkering København de seneste år. Det vigtigste er ikke at eskalere konflikten.

“Hvis en person bliver ved med at være aggressiv og truende, skal vi bare gå. Det har vi ret til, for vi skal ikke finde os i alt. Vi skal selvfølgelig lytte til borgeren, men borgeren skal også behandle os ordentligt,” forklarer Henrik Fosdam, der er arbejdsmiljørepræsentant
for aften- og natholdet hos Parkering København.

Vi oplever alt fra knytnæveslag, spytklatter og trusler på livet til at få kastet æg efter os.

Henrik Fosdam, arbejdsmiljørepræsentant, Parkering København

Læs også: Disse FOA-medlemmer oplever mindre vold på jobbet

 I 2015 var der i 79 tilfælde af vold og trusler blandt P-vagterne i Københavns Kommune. I 2016 var det faldet til 33. En stor del af årsagen er ifølge Henrik Fosdam en kulturændring hos P-vagterne selv. De er enige med hinanden og ledelsen om, at de ikke skal risikere liv og lemmer, så er der øretæver i luften, er det okay at gå. Og lederen husker dem ofte på, at de skal passe på sig selv.

Flødeboller som gulerod

Derudover er P-vagterne opmærksomme på hinanden. Det duer ikke at gå ud i den bydel, hvor knytnæverne sidder løsest, hvis man har en dårlig dag. Her er det vigtigt at tale ud med en kollega inden eller bare gå en anden rute den dag, forklarer Henrik Fosdam. Desuden har det krævet lidt selvjustits internt, når nogle P-vagter for ofte havnede i konflikter.
14

Voldssager havde Parkering Købehavn sidste år og 19 tilfælde af trusler. Året før var der 32 voldssager og 47 sager om trusler.

Kilde: Københavns Kommune
“Har man for eksempel været udsmider tidligere i sit liv, bliver indgangsvinklen forkert, for de er trænet til ikke at skulle give sig, og det skal omkodes hos nogle,” forklarer han. 

Og så er der selvfølgelig prikken over i’et. Når der går omkring 80 dage uden et overfald, giver chefen flødeboller og siger tak, fordi P-vagterne passer på sig selv. 

“Og man vil jo ikke være skyld i, at kollegerne ikke får flødeboller,” siger Henrik Fosdam.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev