Annonce

En kvinde sidder på en stol mens hun holder en plasticbold over jorden ved at samle benene omkring den. Foran sidder en dage på gulvet.

Derfor bør rengøringsassistenter motionere på jobbet


De færreste rengøringsassistenter har kræfter til at træne i fritiden. Derfor er træning på jobbet vejen frem, mener forsker.

Annonce

Birgit Jakobsen træner på jobbet sammen med sine kollegaer. Hun kan mærke, at træningen styrker kroppen og giver mere energi. Jørgen True

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Rengøringsarbejde er fysisk hårdt og indebærer ofte 20.000 skridt om dagen. Alligevel har rengøringsassistenter ofte dårlig kondition og en øget risiko for livsstilssygdomme, viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Træning i fritiden ville hjælpe, og det ved rengøringsassistenterne godt, fremgår det af ny forskning fra Københavns Universitet. Men de fastholdes i en negativ spiral, fordi jobbet er så fysisk krævende:

Ofte står de op klokken 3.30, og en stor del har arbejdsrelaterede skader. Mange står desuden for husholdning og børnepasning. De har ikke energi til at træne i fritiden,”
siger idrætssociolog, ph.d. Verena Lenneis, der står bag undersøgelsen.

Læs også: Birgit får energi og sundhed af motion på jobbet

Træning i arbejdstiden er løsningen, mener hun. Men arbejdspladserne skal sikre, at medarbejderne ikke bare skal løbe hurtigere for at nå at lave øvelser, for så kan træningen ende med at blive en belastning.

Træning i arbejdstiden smitter af på fritiden

Annemette Eskesen, projektleder, Holdbart Arbejdsliv

Lidt har også ret

Københavns Kommune indfører i løbet af 2017-19 en times obligatorisk træning om ugen for de knap 6.000 ansatte i hele ældreplejen. Det skal organiseres fleksibelt, så det passer ind i arbejdet, siger projektleder Annemette Eskesen, Arbejdsmiljø København.

Nogle dage er der ikke tid til træning, men andre dage kan det godt lade sig gøre. I pilotprojektet nåede medarbejderne i snit at træne 2,3 gang om ugen a 18 minutter. Det er mindre end målet, men lidt træning har også effekt.”

Færre Smerter

  • Efter tre år med daglig, obligatorisk træning på 10 plejecentre var nakke- og lændesmerter reduceret med cirka 30 procent, og muskelstyrke og udholdenhed var forbedret.
  • Hver femte deltager var i perioden blevet mere aktiv i fritiden. Det viser pilotprojektet ‘Holdbart Arbejdsliv’, der danner baggrund for, at Københavns Kommune nu indfører træning i arbejdstiden i ældreplejen.

  • Kilde: Arbejdsmiljø København

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev