Annonce

Sosu med kørestol

Kend din ret: Det skal du vide om helligdagsarbejde


Arbejder du store bededag eller en af forårets helligdage, skal du være opmærksom på, at du har ret til en fridag. Reglen gælder alle, der arbejder på døgnområdet.

Annonce

Helligdage anses for at være en lønnet fridag. Hvis du skal arbejde store bededag, Kristi Himmelfartsdag eller en anden helligdag, skal du derfor huske, at du udover helligdagstillæg har krav på en fridag. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Skal du arbejde store bededag, Kristi Himmelfartsdag eller en anden såkaldt søgnehelligdag - altså en helligdag, der ikke falder på en søndag? Så husk, at du udover helligdagstillæg har krav på en fridag. 

Helligdagen anses nemlig for at være en lønnet fridag. Det betyder, at ansatte, der arbejder på helligdage, skal have deres fridag på et andet tidspunkt af deres arbejdsgiver. 
 
Reglen er til for at give frihed til de dem, som blandt andet arbejder i vagtskifte på social- og sundhedsområdet og på det døgnpædagogiske område. Det gælder eksempelvis portører, sosu-assistenter og rengøringsfolk på KL's og regionernes døgnområde.
 

Glemmer at nedskrive timer

Hvis du har fri på en helligdag, der falder på en hverdag, er det vigtigt at være opmærksom på, at du får nedskrevet dine timer. Der er nemlig en del ledere i kommuner og regioner, der glemmer at nedskrive tiden, som de skal. Får du ikke nedskrevet dine timer, mister du en fridag, du ellers havde ret til.
 
Du skal derfor sikre dig, at det fremgår af vagtplanen, hvordan arbejdsgiveren agter at håndtere helligdagsfriheden. Hvis arbejdsgiveren har gjort det rigtigt, skal man have nedskrevet sine timer og have en fridag på selve helligdagen eller en anden dag.
 
Har du arbejdet på en af påskens helligdage, kan det være en god ide at undersøge, om du har fået plottet en fridag ind i din tjenesteplan.
 
Forskel på fuldtid og deltid
Hvor mange timer du senere skal have fri afhænger af, om du arbejder fuldtid eller deltid. Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig, så kan du læse mere her.
 
Du skal være opmærksom på, at der på din arbejdsplads kan være aftalt en lokal arbejdstidsaftale, som indebærer, at der gælder andre regler. Vil du vide, om det gælder for dig, skal du tale med din tillidsrepræsentant eller lokale fagforening.
 

3 ting du skal vide om søgnehelligdage

  • En søgnehelligdag er en helligdag, der falder på en anden dag end en søndag. Når der falder en søgnehelligdag, skal der ske en nedskrivning af de planlagte timer samt placering af en fridag i tjenesteplanen.
  • Nedskrivningen skal ske i forhold til den såkaldte ansættelsesbrøk. Det vil sige, at du skal dividere dit aftalte ugentlige timetal med 5 - så finder du det antal timer, du skal nedskrive en søgnehelligdag med. Der skal også ske en nedskrivning, selvom søgnehelligdagen falder på en dag, hvor du har fri.
  • Søgnehelligdagsfriheden skal have en varighed svarende til en kort fridøgnsperiode (35 timer), og der må ikke ske afspadsering eller lægges ferietimer samtidig med afholdelsen af en søgnehelligdag.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev