Annonce

Børnehavebørn leger på legpladsen sammen med en enkelt voksen.

Markant flere børn bliver sendt tidligere i børnehave


Næsten halvdelen af de danske kommuner rykker børn op i børnehaven, inden de er fyldt tre år. Det er direkte skadeligt for nogle børn, mener ekspert.

Annonce

Det er en uheldig udvikling, når flere kommuner rykker børn under tre år op i børnehaven, mener ekspert. Colourbox

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

46 ud af de 98 danske kommuner sender børn fra vuggestuen eller dagplejen i børnehave, inden de er fyldt tre. Det er næsten fire gange så mange kommuner, som i 2008. Det viser en rundspørge blandt kommunerne, som Bureau 2000 har lavet for FOA.
 

Læs hele undersøgelsen fra Bureau 2000

I 2008 rykkede kun hver ottende kommuner børn under tre op i børnehaven. Det er en dybt problematisk udvikling, mener psykolog og professor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet Charlotte Ringsmose.
 
"Forskning viser, at den tidlige indsats er altafgørende i forhold til at sikre, at børnene har et ordentligt grundlag for den videre læring. Dét, at kommunerne rykker børn tidligere op i børnehaven til en lavere bemanding, er en direkte modsætning til det, vi ved, virker, og kan skade børnenes videre udvikling," siger Charlotte Ringsmose.
 

Få uger kan gøre forskellen

I barnets første leveår er kontakten og relationen til de voksne altafgørende. Derfor kan få måneder eller uger i dagplejen og vuggestuen med den bemanding, der er der, være uhyre vigtig for barnets udvikling, forklarer Charlotte Ringsmose.
 
"Vi ved, at få uger kan betyde, at man kan ændre udviklingen for et barn, der er på vej til at udvikle sig i en uheldig retning, til at få barnet på ret kurs igen - både i forhold til barnets intelligens, sproglige, kognitive og sociale udvikling," siger hun.
 

Kommunerne sparer penge

En børnehaveplads er billigere for kommunen end en vuggestueplads eller en dagplejeplads. Derfor sparer kommunerne penge ved at rykke børnene bare en måned tidligere i børnehave. Men det er børnene, der betaler prisen for spareøvelsen, mener næstformand for pædagogisk sektor i FOA Joan Lindskov.
 
"Når man rykker så små børn op i børnehaven har det både konsekvenser for de små, der måske ikke er rustede til skiftet, men også de øvrige børn i børnehaven, fordi de små kræver hjælp til basale ting så som bleskift. Det giver mindre tid for det pædagogiske personale til at arbejde med at skabe gode børnemiljøer for alle børn i børnehaven," siger Joan Lindskov.
 

Læs også: Se kortet: Her bliver børn under tre år sendt i børnehave

Hun mener, at kommunerne i højere grad bør vurdere, om det enkelte barn er rustet til at komme i børnehave i stedet for automatisk at rykke børnene på et fast tidspunkt.
 

Minister har tillid til kommunerne

Både Joan Lindskov og Charlotte Ringsmose opfordrer både kommunerne og politikerne til at satse endnu mere på den tidlige indsats for at skabe mere lige muligheder for børnene.

Læs også: Forældre: Tidlig overgang til børnehave går ud over vores børn

Men den lavere overgangsalder i flere kommuner, behøver ikke være en negativ ting, mener socialordfører for Socialdemokratiet Ane Halsboe-Jørgensen.
 
"Hvis udviklingen er et udtryk for, at kommunerne i stigende grad bygger bro mellem dagplejen og vuggestuen til børnehaven, er det en god ting. Der hvor man kan blive bekymret, er hvis kommunerne gør det for at spare penge uden at tage udgangspunkt i børnenes tarv," siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Minister: Tidlig indsats er vigtig

Børne- og Socialminister Mai Mercado anerkender vigtigheden af den tidlige indsats, som også vil få en fremtrædende plads i det dagtilbudsudspil, Regeringen fremlægger senere i dag. Men hun har tillid til, at kommunerne selv står for at løfte opgaven.
 
"Skal vi hjælpe børn med at bryde negativ social arv, er det afgørende, at der bliver sat ind allerede i de første år af barnets liv. Ude i kommunerne har de også fokus på den tidlige indsats, og jeg forventer, at kommunerne sikrer, at der er et ordentligt miljø for børnene. Uanset om det hedder dagpleje, vuggestue, børnehave eller aldersintegreret dagtilbud, så skal miljø, aktiviteter og personaleorganisering tilpasses den konkrete børnegruppe. Det har jeg tillid til, at den enkelte kommune og den enkelte institution organiserer sig efter," skriver Mai Mercado i et skriftligt svar til Fagbladet FOA.
 
Kommunernes Landsforening ønsker ikke at kommentere udviklingen.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev