Annonce

Kristina Schwartz, udviklingschef i Region Hovedstaden

Tema: Vold i psykiatrien

Hospitalsansatte anmelder ikke vold af frygt for 'repressalier'


De ansatte på psykiatriske hospitaler i Region Hovedstaden er så nervøse for ‘repressalier’ fra patienter, at de ikke altid tør anmelde vold og trusler til politiet. 

Annonce

Kristina Schwartz, udviklingschef i Region Hovedstaden, fortæller, at ledelsen kender til episoder, hvor vold og trusler ikke er blevet anmeldt, fordi de ansatte har været nervøse for at patienterne ville hævne sig. Jørgen True

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

I psykiatrien på Bispebjerg Hospital er personalet så bange for hævnaktioner fra patienterne, at de undlader at anmelde vold og trusler. Det viser et tilsynsbesøg fra Ombudsmanden fra den 16. januar på hospitalet, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

“Ledelsen og personalet oplyste, at der var en del tilfælde af vold og trusler, der ikke anmeldes til politiet, fordi personalet er bange for repressalier fra patienterne,” står der i tilsynsrapporten fra Ombudsmanden.
 
Det bekymrer Dennis Kristensen, formand for FOA.
 
“Det er fuldstændig uacceptabelt, at personale, der er ansat til at hjælpe mennesker, ikke tør anmelde vold og trusler på jobbet, fordi de frygter konsekvenser, det kan få for dem selv og deres børn, når de har fri,” siger han. 
 
Han henviser til, at en del af truslerne fra de psykisk syge patienter, netop er rettet mod de ansattes børn. Det bekræftes af aktindsigter som Fagbladet FOA har fået i henvendelserne fra otte psykiatriske afdeling til politiet. Trusler om at 'smadre' de ansattes børn eller 'slå dem alle ihjel' er ikke ualmindelige.
 
Samme på Rigshospitalet
En af årsagerne til, at de ansatte tøver med at anmelde, er, at de ikke kan vidne anonymt. 
 
“I Danmark har vi haft lange diskussioner om brugen af anonyme vidner, når det gælder rocker- og bandekriminalitet. Det er sørgeligt, men vi bliver nødt til at kigge på, om offentligt ansatte, der bliver truet, også skal have den mulighed,” siger Dennis Kristensen.
 
At frygten for at vidne er reel understreges, da en patient på Psykiatrisygehus Slagelse truer med at 'halal-slagte, kneppe og skære de faste vagter i stykker. Han skal nok finde dem og slå deres familier ihjel'

En  af de involverede ansatte fortæller efterfølgende til politiet, at denne 'er bange for repressalier og anmoder om navneforbud', skriver Sydsjællands og Lolland Falsters Politi om episoden. Som lovgivningen er i dag, vil den ansatte dog have meget svært ved at få efterlevet sit ønske, og det er problematisk, mener Dennis Kristensen:
 
“Det må ikke være sådan, at en social- og sundhedsassistent, der bliver indkaldt som vidne, skal gå og frygte for, om børnene bliver overfaldet eller huset brændt ned,” siger han.
 

Alvor bag truslerne

Hos Psykiatrisk Center København, der driver psykiatrien på Bispebjerg Hospital, Rigshospitalet og Gentofte Hospital, kender de godt til problemstillingen.

“Det er en problemstilling, vi hører nævnt. Vi er jo som almindelige mennesker underlagt de retlige regler, der gælder, når man anmelder andre mennesker til politiet. Selvom du går på arbejde i psykiatrien, kan du ikke fremstå som anonym,” siger Kristina Schwartz, udviklingschef på de psykiatriske afdelinger på Bispebjerg og Gentofte Hospital.

Hun fortæller, at personalet dels undlader at anmelde vold og trusler til politiet, fordi de ved, at det er en del af nogle patienters sygdom,- og at adfærden stopper, når patienten har det bedre.

“Men det handler også om, at man ved, at nogle patienter har en sygdom, hvor risikoen for, at de kan finde på at sætte alvor bag ordene er tilstede. Som personale på et hospitalsafsnit, overvejer man, ‘hvilken betydning får det her for mig, hvis jeg anmelder denne patient i forhold til de trusler, han har fremsat mod min familie’,” siger Kristina Schwartz og fortsætter: 

“Vil han så, fordi han ved, hvordan jeg ser ud, og fordi jeg ved, at han har en sindslidelse, der måske gør, at han ikke altid handler rationelt, gøre noget ved mig, når jeg har fri”? Det er nogle overvejelser alle gør sig, inden de anmelder nogen til politiet. Og de overvejelser er ekstra skærpede på en lukket psykiatrisk afdeling, fordi personalet kender patienternes historie og kan risikere at blive konfronteret med patienterne igen om et halvt år, når de bliver indlagt igen.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev