Annonce

En dansk politibil

Tema: Vold i psykiatrien

Hospitalspsykiatrien ringer oftere til politiet


Landet politikredse bliver oftere kontaktet af ansatte i psykiatrien, der har brug for hjælp. Det er et krisetegn, mener FOA, der efterspørger flere hænder og sengepladser.

Annonce

Det hænder oftere og oftere, at en politibil holder parkeret uden for et af landets psykiatriske hospitaler. Det er et problem, mener FOA-formand Dennis Kristensen. Arkivfoto: www.politi.dk

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Ansatte i psykiatrien ringer oftere til politiet end tidligere. Fra 2010 til 2016 steg opkaldene fra otte psykiatriske hospitaler fordelt over hele landet med 19,7 procent. Opkaldene handler især om bortløbne patienter, konfiskering af stoffer samt pacificeringer af voldelige patienter. 

Det viser aktindsigter, som Fagbladet FOA har fået fra politiet. Aktindsigterne blev sendt i december 2016. Flere af politikredsene har derfor ikke sendt tal for årets sidste måned. Den reelle stigning må derfor formodes at være større.

Hos Rigspolitiet har man bemærket, at arbejdet med psykisk syge fylder mere.

“Kredsene giver udtryk af, at håndtering af personer med sindslidelser fylder stadig mere i politiets arbejde,” skriver Rigspolitiet i en mail.

Læs også: Vagter i psykiatrien har gjort Paws arbejde mere trygt

Et af de psykiatriske hospitaler, der oftere ringer til politiet er Aalborg Universitetshospital. Hos Nordjyllands Politi, der kører til hospitalet, skelner de ikke mellem, hvor opkaldene kommer fra. I den bedste verden så politiinspektør Ole Kristensen helst, at opgaverne i psykiatrien kunne minimeres.

“Uanset hvad årsagen er, så er det uheldigt, at politiet oftere må involveres. Betjentene ønsker det bedste for de syge patienter, men har de ikke samme forudsætninger som det sundhedsfaglige personale. Vores kerneopgave er jo at fange forbrydere,” siger han.

Psykiatrien er i nød

Stigningen bekymrer Dennis Kristensen, formand for FOA. Han mener, at tallene er et udtryk for en forråelse af miljøet i behandlingspsykiatrien.

“Det her er et udtryk for, at vi har en psykiatri, der lider nød. Vi er i den situation, at vi skal have suppleret mandskabet med betjente for at undgå, at nogen kommer til skade. Det er ikke holdbart for hverken patienter eller ansatte,” siger han.

Læs også: Behandling af psykisk syge er blevet en politiopgave

Ifølge Dennis Kristensen er det øgede antal opkald et udtryk for at psykiatrien er under pres.

“De ansvarlige politikere og ledere bliver nødt til at erkende, at der er behov for flere hænder og sengepladser. Manglen på uddannet personale skal ikke opvejes af folk med blå blink, plastikskjolde og skudsikre veste,” siger Dennis Kristensen.

Minister: Regionernes opgave at sikre ansatte

Det er fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) enig i. Hun fortæller, at man ikke kan undgå situationer, hvor der er brug for politiets assistance, men episoderne skal begrænses - og det er regionernes ansvar.

“Vi skal selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at forhindre, at situationerne opstår, og det er regionernes opgave at sikre procedurer og tilstrækkeligt med uddannet personale til at minimere antallet,” skriver ministeren i en mail gennem sine pressefolk.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev