Annonce

Social- og sundhedsassistent Nana Højlund Skjødt talte til Velfærdstopmødet på Christiansborg.

Sosu til politikere: Giv mig flere kolleger

Social- og sundhedsassistent Nana Højlund Skjødt gav tilhørerne på Velfærdstopmødet på Christiansborg et indblik i de udfordringer, man møder som eneste nattevagt på et plejehjem.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Nana Højlund Skjødt havde et klart budskab med til folketingspolitikerne til et velfærdstopmøde på Christiansborg onsdag eftermiddag. Mikkel Østergaard

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

22.30 søndag: Plejehjemmet Ringparken

Nana Højlund Skjødt er lige mødt ind på plejehjemmet Ringparken i Ryomgård på Syddjurs, hvor hun arbejder som social- og sundhedsassistent. Hun har som eneste nattevagt ansvaret for de 20 borgere på plejehjemmet.

”Faktisk er vi rimelig heldigt stillede i forhold til mange andre steder, jeg har hørt om,” siger Nana Højlund Skjødt.

Hendes vagt starter egentlig først klokken 23, men hun møder frivilligt en halv time før for at læse op på aftenvagtens overlevering.

Det mest presserende er, at Asta – en af beboerne - har smerter og tit skal op for at tisse.

Kort efter vagten starter, begynder Asta at kalde nødkald. Hun skal på toilettet, og hun er for usikker på benene og har for store smerter til at kunne gøre det selv. Toiletbesøget tager 15 minutter, hvor Asta bliver forflyttet fra sin seng til toiletstol og tilbage igen.
Under Velfærdstopmødet kunne politikerne spørge ind til medarbejdernes synspunkter. Her debatterer Nana Højlund Skjødt dokumentation med Astrid Krag (S) Mikkel Østergaard

13.05 onsdag: Fællessalen Christiansborg

Onsdag eftermiddag er politikere, fagforeningsfolk og repræsentanter for en række faggrupper, som alle arbejder inden for velfærdsområdet, samlet i fællessalen på Christiansborg til velfærdstopmøde – arrangeret af
, som er dannet af de fem fagforbund FOA, Danmarks Lærerforening, BUPL, HK Kommunal og Dansk Socialrådgiverforbund.

Én af talerne er Nana Højlund Skjødt. Sammen med blandt andre en folkeskolelærer, en pædagog og en socialrådgiver giver hun de tilhørende i salen et indblik i, hvordan arbejdet foregår på et plejehjem, en daginstitution og en skole.
 
”Vi hører hele tiden politikerne tale om effektivitet. Men i mit fag har vi altså med mennesker at gøre, og uanset hvor effektivt, jeg udfører mit job, er der brug for flere hænder,” siger hun.
 
Det er hun ikke ene om at mene. I en undersøgelse, som Epinion har udført for Virkelighedens Velfærd, svarer over 60 procent af de over 1.600 deltagere i undersøgelsen, at de mener, at kvaliteten på ældreområdet er forringet over de sidste fem år.
 

23.30 søndag: Plejehjemmet Ringparken

Tilbage på plejehjemmet skynder Nana Højlund Skjødt sig at tilse de andre borgere på hjemmet, efter at hun har hjulpet Asta på toilettet. Hun går med lydløse skridt rundt og tjekker, at ingen borgere ligger på gulvet, og at alle trækker vejret.
 
Efter at have tjekket tre borgere, ringer nødkald igen i lommen. Det er Asta igen. Hun skal på toilettet. Igen tager det 15 minutter at hjælpe Asta. Den ældre kvinde undskylder besværet. Nana Højlund Skjødt svarer, at hun ikke skal undskylde. Det er det, hun er der for.
 
”Det er svært at effektivisere noget, der har med mennesker at gøre. Vi er nødt til at bruge den tid, det tager for eksempel at hjælpe en borger på toilettet. Men den tid går fra de andre borgere, når man kun er én nattevagt,” siger Nana Højlund Skjødt.
Sammen med en pædagog, en socialrådgiver, en folkeskolelærer og en beskæftigelsesvejleder var Nana Højlund Skjødt med til at give politikerne et indblik i, hvordan velfærden ser ud, når man yder den. Mikkel Østergaard

13.10 onsdag: Fællessalen Christiansborg

På Christiansborg er Nana Højlund Skjødt næsten færdig med sin tale til forsamlingen.
 
”Der skal ikke meget til at vælte læsset, når der er skåret helt ind til benet i normeringen. 
Vi ved, at borgerne på plejehjemmene er væsentlig ringere, når de kommer ind i dag, end førhen. Men samtidig er der tyndet meget ud blandt mine kolleger gennem årene,” siger hun.
 
Siden udgangen af 2010 er der forsvundet omkring 30.000 offentlige stillinger. Nana Højlund Skjødts opfordring til politikerne er klar.
 
”Kære politikere. Fjern serviceloftet og giv mig flere kolleger, så vi kan løfte vores ansvar og kan tage os af vores syge og svage borgere,” siger hun fra talerstolen.
 
Over 80 procent svarer i Epinions undersøgelse, at den offentlige velfærd bør forbedres.
 

07.05 mandag: Plejehjemmet Ringparken

Nana Højlund Skjødts vagt er overstået. Asta har ringet hver halve time hele natten, og der har ikke været meget tid til at skifte bleer, vaske tøj og dokumentere.

”Jeg kan ikke nå det hele, og nogle kommer til at ligge med våde bleer for længe, og nogle får jeg ikke set til i løbet af natten. Jeg må yde omsorgssvigt i kernevelfærdsopgaverne,” fortæller Nana Højlund Skjødt.
”Kære politikere. Fjern serviceloftet og giv mig flere kolleger, så vi kan løfte vores ansvar og kan tage os af vores syge og svage borgere,” lød budskabet fra Nana Højlund Skjødt til politikerne på Christiansborg. Mikkel Østergaard

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev