Annonce

Pensamartikel

Tema: De hårde seniorår

Tusinder af kvinder kan se frem til en fattig alderdom


Ulige muligheder for at spare op kan skævvride samfundet i fremtiden. Lavtlønnede kvinder på deltid får det sværest.

Annonce

Lav løn og deltidsansættelse betyder mindre pensionsudbetaling for eksempelvis mange social- og sundhedsmedarbejdere. Colourbox

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

Lav månedsløn og deltidsansættelser er virkeligheden for mange kvinder ansat i det offentlige. Det skaber samtidig problemer senere i livet for de mange ansatte i for eksempel ældreplejen. De betaler nemlig ikke nok ind til deres personlige pensionsopsparing.

Det viser en analyse, som PenSam – pensionsselskabet for medlemmerne af fagforbundet FOA – har lavet på baggrund af de omkring 160.000 indbetalende kunder i alderen 25-64 år.

”Fordi der er mange kvinder på deltid og mange kvinder i de lavtlønnede faggrupper, ser vi forskel på, hvor meget kvinder og mænd ansat i det offentlige har til sig selv, når de går på pension,” siger forskningschef på det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) Lisbeth Pedersen.

Næsten 70.000 eller 4 ud af 10 af de omkring 160.000 indbetalende kunder hos PenSam har så lave pensionsindbetalinger, at de ifølge den tidligere V-regerings 2025-plan hører under den gruppe af danskere, der har en utilstrækkelig pensionsopsparing. Langt størstedelen (85 procent) af dem er kvinder.

”Det er hamrende urimeligt når de, der i mange tilfælde har arbejdet hele livet for at skabe velfærd, ikke har råd til velfærd, når de selv går på pension,” siger forbundssekretær i FOA Joan Prahl.

Mange er ufrivilligt på deltid 

Analysen peger på, at den lave pensionsindbetaling især skyldes den lave løn for en stor del af FOAs medlemmer og en stor andel deltids-ansatte.

Vi har et kæmpe problem med, at mange ufrivilligt arbejder deltid. Det er med til at bibeholde uligheden, at de lavtlønnede – også når de trækker sig tilbage –står økonomisk svagere, siger Joan Prahl.

Omkring 47 procent af FOAs medlemmer er ansat på deltid. Omkring en femtedel af dem ville gerne arbejde fuldtid.

Kan give store udfordringer i fremtiden

Hos PenSam er direktør Torsten Fels bekymret over udviklingen.

Det vi kan se, er, at i de år, hvor andre faggrupper stiger meget i løn og dermed indbetaler mere til pensionsopsparingen, står FOAs faggrupper næsten stille lønmæssigt, siger han.

I dag er man berettiget til ældrechecken, hvis man står til at få udbetalt mindre end 69.800 kroner fra sin egen pension. Det er også her, den tidligere regering satte grænsen for, hvornår man har indbetalt tilstrækkeligt til egen pension.

I dag kan de lavtlønnede faggrupper klare sig, når de går på pension, men det bliver et problem, hvis reglerne for pension ændrer sig, og sikkerheden i form af blandt andet ældrechecken fjernes, siger Torsten Fels.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev