Annonce

Våben, vold og trusler er stadig dagligdag på de fire bosteder, hvor fem ansatte siden 2012 er blevet dræbt.

Tema: Vold i psykiatrien

FOA: Tragisk at lovforslag om psykisk syge er droppet


Regeringen har netop taget et udkast til et lovforslag af bordet, som skulle sikre ansatte mod farlige psykisk syge.

Annonce

Den 25. marts 2016 blev sosu-assistenten Vivi Nielsen dræbt på Lindegården. Efterfølgende foreslog et politisk flertal at flytte farlige beboere fra bostederne til specialiserede institutioner - det forslag har regeringen nu fejet af bordet. Jørgen True

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

I efteråret nåede politikerne på Christiansborg frem til en politisk aftale om at forebygge vold og drab i socialpsykiatrien, bl.a. ved at flytte de farligste beboere fra bostederne til specialiserede botilbud

Men forslaget om de specialiserede botilbud er nu droppet, og det vækker stor ærgrelse hos FOA-formand Dennis Kristensen.
 
”Det er både dybt alvorligt og dybt tragisk. Det er muligheden for at forebygge drab nummer seks, syv og otte i socialpsykiatrien. Nu har politikerne så ladet de løfter om nye mere sikrede pladser falde på gulvet. Det er simpelthen ikke i orden,” siger han i en pressemeddelelse.
 

Fem drab

Inden for de seneste fire år er fem medarbejdere blevet dræbt på bosteder. Det nye lovforslag skulle netop forhindre de tragiske drab i at gentage sig.
 
Forklaringen på, at forslaget om de specialiserede botilbud er droppet, er, at der i høringsperioden for forslaget er kommet mange indsigelser fra de øvrige organisationer. 
 
“Jeg har læst høringssvarene, og jeg har holdt møder med en del af de organisationer, som har kritiseret lovforslaget. Og modstanden er massiv,” siger Karen Ellemann (V) til Altinget.
 
 

Kritik fra flere sider

Kritikken mod lovforslaget fra de forskellige organisationer har især gået på, at der med det nye forslag vil være større mulighed for at løse patienter inde, og mens FOA ser kritisk på regeringens beslutning om at droppe forslaget, er organisationerne glade for udviklingen.
 
Karen Ellemann forklarer til Altinget, at de omkring 300 millioner kroner, som blev afsat i efteråret til at forbedre og skabe nye socialpsykiatriske bosteder, stadig ligger fast. Nu skal partierne bag det tidligere udkast finde en ny løsning.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev